Dževad Galijašević

Džaferović znao za ubistva srpskih civila

  • 13.10.2018. 12:05

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević tvrdi da je novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović znao za zarobljavanje i ubistva najmanje 64 srpska civila i vojnika 1994. godine i u muslimanskoj ofanzivi na Ozren 1995. godine, jer je bio šef Centra državne bezbjednosti u Zenici.

"I pored obimne dokumentacije nekoliko bezbjednosnih službi u BiH, a zatim i prijave Tužilaštvu BiH nekadašnjeg potpredsednika Federacije BiH (FBiH) Mirsada Kebe, istraga protiv Džaferovića nikada nije ni započeta", rekao je Galijašević Srni.

Prema njegovim riječima, Džaferović i tadašnji komandat Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin su znali sve o zarobljavanju u selu Kesten 53 civila i vojnika srpske nacionalnosti, kao i 11 pripadnika Lake prnjavorske brigade.

"Ne samo što postoje pisane izjave da su upoznati sa situacijom sa svim zarobljenima, već su i sami slali svoje povjerljive ljude u te logore, ali puna tri mjeseca, od 11. septembra do 14. decembra 1995. godine, oni nisu preduzimali apsolutno ništa, mada su dobijali informacije da se zarobljenici ritualno ubijaju, muče i masakriraju", dodao je Galijašević.

On je podsjetio da je tokom rata Džaferović bio šef Centra državne bezbjednosti u Zenici, gdje su sve do kraja rata bili stacionirani pripadnici jednog dijela odreda "El mudžahid".

"O zločinima koje su mudžahedini počinili 1994. i 1995. godine ukazuju i dokumenta koja je Džaferović morao da ima, s obzirom da su nastali poslije više operativnih akcija usmjerenih na aktivnosti odreda "El mudžahid"", kaže Galijašević.

On smatra da je nedopustivo što Džaferović nije procesuiran za zločine koji su počinjeni.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.