Banjaluka

Dvoje zaraženih virusom korona pobjegli s klinike za infektivne bolesti

  • 27.03.2020. 19:26

David i Dragana Radujković koji su pozitivni na virus korona pobjegli su s Klinike za infektivne bolesti u centru Banjaluke.

To su nadležnoj policijskoj stanici prijavili radnici obezbjeđenja bolnice u kojoj su sin i majka bili liječeni. Brzom reakcijom policije oni su identifikovani i locirani, a dok se ne steknu uslovi za njihovo hapšenje, biće u svom smještaju pod konstantnim policijskim nadzorom.  

"O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da se radi o krivičnim djelima "Prenošenje zarazne bolesti" i "Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije", te da se navedena lica liše slobode ukoliko postoje uslovi, a ako ne postoje uslovi da se lica obezbjede od strane policijskih službenika do sticanja uslova za njihovo lišenje slobode", saopštili su iz PU Banjaluka.

Radujkovićima je ovo drugi incident u posljednja dva dana. Juče su u Kliniku prebačeni iz Studentskog centra jer je, nezadovoljan uslovima u domu, nakon samo 20 minuta provedenih tamo, David prijetio da će skočiti sa petog sprata. Tvrdio je Radujković da radijatori ne griju, te da je voda hladna. Iz Centra su odmah sve demantovali. Tvrde, ima i grijanja i tople vode.

"Problem sa toplom vodom je bio prvog dana kada su došli pacijenti, bili su smješteni na više etaže i jednostavno, trebalo je malo više vremena sačekati u smislu minut do dva da topla voda iz bojlera stigne do njihovih toaleta iz razloga što se nije koristio objekat. Mi smo uključili grijanje odmah po naredbi Republičkog štaba da će objekat biti korišten kao karantin. Upoznati ste i s činjenicom da su studenti iselili iz doma, naravno da smo mi kao ustanova zatvorili bili grijanje na tih 15-ak dana. Takođe smo prije useljavanja pacijenata morali raditi dezinfekciju kompletnog objekta. I poslije toga smo morali otvoriti prozore prostorija koje su se onda dodatno i hladile", istakao je Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra "Nikola TResla".

Niko nije važniji od sistema. Neodgovornim pojedincima neće biti dozvoljeno da ugrožavaju zdravlje drugih ljudi. Mjere će za njih biti još rigoroznije, poruka je predsjednika Tima za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

"U Studentskom domu je i ministar iz Vlade Republike Srpske i doktori, šta je sada sporno ako i oni mogu da budu, i sada si ti najvažniji, ti ne možeš da budeš, ti ćeš da skačeš s balkona, ti ćeš da bježiš, da zaraziš druge, ma ne, ti će biti uhapšen. Nema priče da je neko važniji od sistema i da je neko najpametniji, mjere koje se donose od Republičkog štaba odozgo pa nadole se poštuju. Postoji hijerarhija postupanja i Republika Srpska je dobro organizovana što se toga tiče", naglasio je Nenad Stevandić, predsjednik Tima za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

Ovih dana u Srpskoj je bilo još onih koji ne poštuju mjere. Samo u posljednja 24 časa sankcionisana je 81 osoba. Među njma ima i 65-ogodišnjaka i starijih koji su se oglušili na zabranu kretanja, a neki još uvijek ne poštuju policijski čas. Takođe, izdato je i pet prekršajnih naloga zbog nepoštovanja mjera izolacije, a, pored Radujkovića, bilo je još onih koji su ugrožavali tuđe zdravlje.

"Od strane policijskih službenika Policijske stanice Bileća ustanovljeno je da M. B. iz Bileće, ne postupa po Rješenju o izolaciji Federalne uprave za inspekcijske poslove, nakon čega je lišen slobode. Obaviješten dežurni tužilac, koji je naložio da se preduzmu mjere i radnje na dokumentovanju KD "Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije", te da se lice sprovede u OJT Trebinje na dalje postupanje", saopštili su iz MUP-a Republike Srpske.

Ponašajte se odgovorno, poštujte izolaciju i ostale mjere, jer samo tako ćete zaštititi sebe, svoju porodicu, kao i ostale sugrađane.