Dva smrtna slučaja, 42 novozarženih u Republici Srpskoj

  • 07.04.2020. 19:03

Još dvije osobe u Republici Srpskoj preminule su od posljedica korona virusa. Riječ je o muškarcima starije životne dobi iz Prijedora i Laktaša.

Broj pozitivnih na korona virus danas je veći za 42 osobe, od 216 testiranih uzoraka. Raste broj i oporavljenih od virusa njih je 56, do sada je testirano više od 3.000 ljudi. 

Ministar Alen Šeranić poručio je da testova ima dovoljno, oko 20.000 pa će i testiranje biti intezivnije. Biće testirani zdravstveni radnici bez obzira da li imaju simptome kao i njegovatelji u staračkim domovima. Na testiranje će i svi pacijenti sa bilo kakvom respiratornom infekcijama. Domovi zdravlja imaće zadatak da uzmu uzorke i pošalju ih Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Svi domovi zdravlja imaće obavezu da aktiviraju ambulante za akutne respiratorne infekcije i radićemo uzrokovanje i analize svima onima koji imaju respiratorne infekcije bez obzira da li se mogu epidemiološki dovesti u vezu s nekim ko je pozitivan", rekao je Alen šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

Republika Srpska ima i dovoljan broj respiratora, slobodnih je 50, a treba da stigne još 130 i biće raspoređeni u bolnicama širom Republike kaže srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Poručio je i da medicinski sistem nije opterećen i da može da se izbori sa ovom situacijom iako nije dostignut vrhunac epidemije. Razloga za brigu nema po pitanju namirnica, ima ih dovoljno. Zahvalio se Dodik i svima onima koji rade i na svoj način se bore protiv virusa, ali i građanima koji poštuju donesene mjere. 

"Zahvaljuje svima koji ovo rade, mnogi ljudi i dan i noć se zadržavaju, njima hvala medicinskim radnicima, svim radnicima koji rade u uslugama svima koji održavaju život trgovcima, apotekarima, čistačima i svima onima koji su angažovani i koji su više izloženi nego oni koji sjede kod kuće", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Sa represivnim mjerama kaže Dodik mora se nastaviti kako bi se sačuvali. Posljedice epidemije virusa već su vidljive u privredi ali pomoć Vlade neće izostati kako bi se kriza prevazišla. Novac je već izdvojen za martovske poreze i doprnose, a biće djelimično i za aprilske plate za one koji rade u djelatnostima koje su najviše pogođene.

"Biramo pažljivo mjere koje će biti u funkciji da sačuvaju radna mjesta za mart mjesec Vlada je uplatila doprinose za sve radnike u uslugama gdje je odlukama Vlade bile zatvorene, a u aprilu ćemo uplatiti osnovnu platu 520 maraka plus doprinose", naglasio je Dodik.

I danas je zasijedao glavni Koordanicioni tim. Zadužio je Ministarsvo privrede i preduzetništva, Ministarstvo finansija kao i Poresku upravu da analiziraju trenutno stanje u privredi i predlože mjere podrške. Konstatovano je i da je smanjen broj ulazaka lica iz inostranstva i da karantinski  smještaj na garanicama funkcioniše nesmetano. Potvrđeno je i da Srpska ima dovoljno testova i da će testiranje biti pojačano. Zaključke je donio i Republički štab za vanredne situacije. Objedinjeni su do sada svi doneseni zaključci o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske radi sprečavanja širenja bolesti izazvane virusom korona. A apelovano je i na građane da ne kreću u zemlje Evropske unije. 

Posebno jer su uspostavljene interne kontrole na granicama i jer se mjere u tim država često mijenjaju bez posebne najave.

"Želim da apelujem na sve građane Srpske da ne kreću na put u zemlje EU osim u slučaju da imaju državljanstvo država Evropske unije", rekao je Nemanja Kovačević, pomoćnik ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

U protekla 24 časa sva lica poštovala su i mjere kućne izolacije. Kontrolisano je  njih 1.431 i svi su zatečeni na kućnoj adresi. Mjeru karantina ni 24 sata nije mogao da izdrži Prnjavorčanin Aleksandar Duronjić. Iako je imao rješenje o mjeri smještaja u karantin od 14 dana Duronjić ga je svojevoljno napustio. Ograničenje i zabranu kretanja nisu poštovala 53 građana.