Alen Šeranić

Dva nova pozitivna slučaja od 179 testiranih u Srpskoj

  • 08.04.2020. 19:03

Virus korona potvrđen je kod još dvije osobe u Srpskoj, od 179 testiranih od juče. Zaražena su dva muškarca, jedan iz Banjaluke, drugi iz Laktaša.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u Srpskoj do sada je 348. To što su od 179 testiranih, samo dva uzorka bila pozitivna, ne znači da je vrijeme za opuštanje, upozorava ministar zdravlja, Alen Šeranić

"I dalje treba da se pridržavamo svih preporuka. Struktura ovih nalaza u skladu sa jučerašnjom najavom je najviše vezana za same zdravstvene radnike, čije smo nalaze uzimali i u Banjaluci, Bijeljini, Gradišci i Istočnom Sarajevu. Takođe, u ovim nalazima nalaze se i osobe koje su oporavljene iz Studentskog centra, kao što se nalaze nalazi osoba iz lokalnih karantina, gdje smo počekli da testiramo i otpuštamo ove osobe", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite. 

Dobro je da među tim licima nema zaraženih, jer bi jedna osoba u takvim ciljnim grupama pozitivna na virus u korona mogla da napravi dosta problema, kaže Šeranić. Ohrabruje i činjenica da nema novih smrtnih slučajeva u Srpskoj. Do sada je preminulo 12 ljudi, a na respiratoru je petoro oboljelih od Kovida 19. Raste broj onih koji su se oporavili. 65 lica je preboljelo virus korona.

"46 osoba je iz Banjaluke, sedam je iz Laktaša, tri osobe su iz Kneževa, a po dvije iz Modriče, Prnjavora i Čelinca, znači i broj oporavljenih, odnosno odnosi i proporcije ide upravo onako kako ide i broj osoba koji su pozitivni na virus korona u Republici Srpskoj", istakao je Šeranić. 

Borba protiv epidemije virusa korona u Republici Srpskoj dobro je vođena od samog početka, kaže to za ATV načelnik klinike za plućne bolesti UKC-a Srpske, Mladen Duronjić. Zahvaljujući logičnim potezima nadležnih, broj oboljelih i zaraženih je, kaže, stabilan i sistem može da podnese trenutno stanje.

"Mi smo trenutno u petoj sedmici u odnosu na prvog registrovanog i možemo se nadati da u naredne dvije sedmice da bismo mogli doživjeti ono što predstavlja vrhunac epidemije i da možemo očekivati tad jedan ili stabilan plato, dakle nešto što ne bi predstavljalo porast oboljeljih i lagani pad broja oboljelih", naglasio je Mladen Duronjić, načelnik klinike za plućne bolesti UKC-a Srpske.

I sistem nadzora nad putnicima koji dolaze iz inostranstva i koji se smještaju u karantine dobro funkcioniše, kaže ministar zdravlja, Alen Šeranić. U karantinima u Gradišci, Brodu, Šamcu, Rači i Karkaju nalazi se 45 osoba.
 

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија