Ruski ambasador održao predavanje u Banjaluci

Države na Balkanu ne trebaju biti u poziciji da biraju između Rusije i EU

  • 06.03.2019. 19:41

Nijedna država na Balkanu ne treba biti u poziciji da bira između Rusije, Evropske unije, NATO-a, ili nečega četvrtog - poručio je danas Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH. 

Uoči predavanja koje je održao u prepunom amfiteatru banjalučkog Fakulteta političkih nauka, ruski diplomata je ocijenio da je najveća država na svijetu usko vezana sa svim balkanskim republikama.

"Naši interesi na Balkanu su sasvim konkretni i pragmatični - želimo da region bude stabilan i da se još razvija. Smatramo da Balkan ne bi trebalo da bude zona konflikta između država", ističe Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH.

Što se tiče odnosa između Rusije i BiH, oni su dobri, a Republika Srpska je u okviru tih odnosa naš vrlo važan partner, smatra Ivancov. Svim Srbima poručuje da Rusija sa njima ima posebne duhovne, kulturne i istorijske veze, i da će nastaviti da ih njeguje. Ruski uticaj u BiH je jedna od rijetkih stvari oko kojih se i vlast i opozicija u Srpskoj slažu. 

I za jedne i za druge je pozitivan u svemu, od investicija do kulturne saradnje.

"Ona ima takav jasan, principijelan i izbalansiran stav prema BiH, u smislu podržavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i prema podržavanju toga da BiH sama preuzme svoju sudbinu u svoje ruke. Rusija se jedina principijelno zalaže protiv ostanka OHR-a, kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Svjedoci smo da je Rusija u svim međunarodnim institucijama uvijek bila na poziciji Srba i Republike Srpske, tako da mislim da i oficijelna vlast vodi pozitivnu politiku u smislu pozitivnih odnosa sa Rusijom. To pozdravljam, i mislim da te odnose trebamo da jačamo, posebno u oblasti privredne saradnje, jer Rusija je velika zemlja, sa mnogo prirodnih resursa", kaže Miladin Stanić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ivancov je održao predavanje "Rusija u savremenim međunarodnim odnosima" u organizaciji udruženja "Glas Republike". Ruski ambasador porucuje da njegova zemlja i Univerzitet u Banjaluci imaju odličnu saradnju na svim poljima, prije svega na izučavanju ruskog jezika i kulture.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.