Prvo ne njemačkom okupatoru

Drvarčani proslavili Dan ustanka protiv fašizma i Dan opštine

  • 27.07.2019. 19:31

U Drvaru je odjeknulo prvo ne njemačkom okupatoru i te istorijske činjenice Drvarčani se sa ponosom sijećaju. U to ime, minutom ćutanja i polaganjem vijenaca na Spomenika žrtvama fašističkog terora, koji je porušen u prošlom ratu, odali su poštu žrtvama. Godišnjica ustanka ujedno je i Dan opštine.  

"Drvar je krajnja zapadna tačka u Evropi gdje je većinsko srpsko stanovništvo, nalazimo se administrativno u Federaciji BiH, ali ne možemo da opstanemo bez pomoći Republike Srpske i Srbije," rekla je Dušica Runić, načelnik opštine Drvar. 

Pomoć od milion evra stiže upravo od Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića. Vijest koja je obradovala Drvarčane saopštio je Nikola Selaković, generalni sekretar predsjednika Srbije. Opštinske vlasti ranije su odlučile da će za počasnog građanina Drvara ove godine proglasiti upravo predsjednika Srbije. Priznanje je dodijeljeno Vučiću, jer je u najtežim vremenima pružio veliku podršku srpskim povratnicima u ovu opštinu.

"Politika predsjednika Vučića je na prvom mestu građenje, možemo reći, i prijateljskih i partnerskih dobrosusjedskih odnosa," rekao je Selaković.

Mile Šagić, Drvarčanin koji je odao poštu oslobodiocima Drvara, a onda prošetao ulicama grada za koji kaže da se ne može porediti sa onim od prije rata. Priča da nekada u Drvaru nije bilo nezapsolenih, osim domaćica i studenata. 

"Ja lično očekujem više pomoći iz Republike Srpske i Srbije, bez njih pitanje je možemo li se izboriti. Mislim da rukovodsto iz Republike Srpske, na bazi reciprociteta, može više za nas da uradi," rekao je Šagić. 

I najmlađi Drvarčani su napravili nešto za svoj grad. Takmičili se u trčanju.

"Pa lijepo je , fino ima puno ljudi …. Ne možeš se izguibit, poznajm ga cijelog," rekao je Vuk Ćurčić. 
"Na 400 metra …. Šta bude, bude, svejedno," kaže Slaven Malić. 

Starijim kolegama nije bilo svejedno kada su u stazi za trku na pet kilometara vidjeli čuvenu srpsku atletičarku Oliveru Jeftić. 

"Ovo je moj prvi put i nadam se ne posljednji. Pripreme za svetsko prvenstvo će obaviti ovde," rekla je Jevtićeva. 

Ne živimo na lovorikama stare slave, već se borimo da vratimo ljude i život u naš grad, poručuju Drvarčani. Rukovodstvo opštine poručuje da će se zalagati za zapošljavanje žena, ulaganje u infrastrukturu i otvaranje novih radnih mjesta, da bi srpski narod ostao i opstao u opštini Drvar.