Drugim rebalansom Budžet Srpske za 2020. godinu veći za 23 miliona KM

  • 19.11.2020. 19:10

Budžet Republike Srpske je u dobroj kondiciji uprkos i drugom rebalansu u ovoj godini, zbog pandemije korona virusa, kaže Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

U odnosu na prvi rebalans, Budžet je povećan za 23 miliona maraka i sada je 3 milijarde 636 miliona maraka. Prihodi su veći od tekućih rashoda za 140 miliona maraka. Rast prihoda u odnosu na prvi rebalans budžeta je 47,5 miliona KM. Budžetski deficit je 394 miliona maraka.

Na nekim stavakama u budžetu ušteđeno je 13 miliona i 340 hiljada maraka. Na drugoj strani, bilo je povećanja, između ostalog, u Kompenzacioni fond, i za penzije. 

"Bili smo rekli ko god ostvari povećanje plata subvencioniraćemo poreze i doprinose. Procijenili smo da će to biti pet miliona, to će biti osam miliona. Povećali smo grant za  Institutu za zdravstvo za milion i po maraka povećali smo transfer lokalnim zajednicama za socijalna davanja za 1,6 miliona maraka. Obezbijedili smo sufinansiranje za visoko obrazovanje u iznosu od 900.000 maraka", rekla je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske. 

Kako zadržati određeni nivo zaposlenosti, ekonomske aktivnosti, izbjeći zaduživanje i smanjiti budžetski deficit problemi su koje su rješavali u Minsitarstvu finasnija Srpske, analiziraju ekonomisti. To su radile i zemlje u okruženju. Nije pitanje da li se zaduživati, nego način potrošnje i uštede koje treba da se rade na svim mjestima koja ne utiču na privrednu aktivnost. 

"Ono što je dobro da je Poreska uprava povećala naplatu, što nam govori o efikasnoti mjera Vlade, efikansoti Poreske uprave. Moramo naglasiti, a to se često zaboravi o društveno odgvornom ponašanju naših poslodavaca koji su uložili sve napore da otpuste što manje radnika. I da je to tako govore podaci o naplaćenim porezima i doprinosima po osnovu zarada radnicima", istakao je Saša Grabovac, Udruženje ekonomista Republike Srpske. 

Republika Srpska redovno izmiruje sve svoje obaveze, budžet je bio likvidan tokom čitave godine i tako će biti do kraja godine, kaže Vidović. Zaduženje Republike Srpske će do kraja godine biti za 24,2 miliona maraka manje, u odnosu na odluku o zaduženju. 

"Moram reći da će plate ostati na nivou iz ove godine, ali penzije će biti veće. Mi smo obavezni i po zakonskim propisima i po nekim sporazumima koje smo sklopili sa penzionerima da usklađujemo penzije sa rastom plata i troškovima života. Smatramo da će penzije rasti od 3,5 do 4 odsto", naglasila je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske. 

Vlada je na sjednici usvojila izmjene Zakona o porezu na dohodak, pa će ubuduće roditelji, djeca, braća i sestre, supružnici biti oslobođeni plaćanja poreza na kapitalnu dobit kod nasljeđivanja. Poklanjanje između lica koja nisu u prvom nasljednom redu, ubuduće će biti oporezovano, samo kada vrijednsot poklona prelazi 10.000 maraka. 
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.