Načelnik opštine Novi Grad

Drljača: Odluka Vlade proistekla iz demografskih pokazatelja

  • 27.11.2019. 12:50

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da odluka Vlade Republike Srpske prema kojoj ova lokalna zajednica iz srednje razvijenih prelazi u kategoriju nerazvijenih nije dobra vijest, ali da odslikava realno stanje i rezultat je demografskih pokazatelja.

Drljača je danas rekao Srni da se u ovoj opštini bilježe pozitivni pomaci u privredi, ali da su na odluku presudan uticaj imali migracije stanovništva i negativan prirodni priraštaj.

"To je kompleksno pitanje, treba uvažiti realnu sliku, gdje smo u odnosu na ostale lokalne zajednice. Mi treba da nastavimo odgovorno raditi svoj posao, a mislim da bi mali pomaci u natalitenoj politici uticali na to da opština Novi Grad ponovo bude u kategoriji srednje razvijenih", naveo je Drljača.

Prema njegovim riječima, privredni pokazatelji su pozitivni i opština Novi Grad je ove godine dobila BFC standard povoljnog poslovnog okruženja.

On je istakao da su prihodi registrovanih privrednih preduzeća u ovoj opštini za tri godine, od 2016, porasli za oko 29 miliona KM.

"Broj preduzeća nije znatno porastao, 2016. godine smo imali 147, a prošle godine 151 preduzeće, ali je njihova dobit u ovom periodu porasla za skoro dva miliona KM", kaže Drljača.

On je naglasio da su budžetski prohodi opštine Novi Grad povećani iz godine u godinu, te smanjen broj nezaposlenih.

"Kada je riječ o gustini naseljenosti, što je jedan od kriterijuma za određivanje statusa lokalne zajednice, smanjenjem broja stanovnika biće manja gustina naseljenosti", objasnio je Drljača.

On navodi da su podaci negativni i kada je riječ o kriterijumu koji se odnosi na broj učenika osnovnih škola i prirodni priraštaj.

"U 2015. godini rođeno je 183 djece, 2016. godine 179, 2017. godine 163, a prošle godine 157. Svake godine imamo duplo, pa i više umrlih u odnosu na broj rođenih. Za protekle četiri godine imamo u unutrašnjim migracijama 450 građana, a broj umrlih je 720. Nemamo tačne podatke o građanima koji odlaze u inostranstvo", rekao je Drljača.

Drljača smatra da razlozi zbog kojih građani odlaze u zemlje EU sada nisu samo ekonomski.

Prema njegovim riječima, na privrednu i opštu situaciju u ovoj opštini negativno se odrazila i činjenica da za granični prelaz i dalje nema rješenja za prekategorizaciju.

"Mislili smo da je riječ o tehničkim aspektima, a sada smatram da je to čisto političko pitanje i da je usko povezano sa namjerama Hrvatske da u opštini Dvor odlaže radioaktivni otpad", kaže Drljača.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.