Načelnik opštine Novi Grad

Drljača: Da li je humano tvrditi da je Čerkezovac siguran za odlaganje?

  • 15.01.2021. 15:42

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da se, dok se u gradovima pogođenim razornim zemljotresom zbraja šteta, Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane "Krško" maksimalno trudi da dokaže da je objekat kasarne "Čerkezovac", u koji planiraju da odlože svoj institucionalni i radioaktivni otpad, otporan na sve nepogode, pa i zemljotrese.

Drljača je ukazao da to Fond radi dok Sisak, Petrinja, Dvor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica sabiraju ogromnu materijalnu štetu i pokušavaju da zbrinu na stotine porodica koje su ostale bez krova nad glavom usljed razornog zemljotresa od 29. decembra i dok građani tih područja napade panike dobijaju čak i pri vibracijama koje proizvodi kretanje teretnih vozila.

"Objekat kasarne "Čerkezovac", kako izgleda, leži na tlu koje je, nekim čudom, poptuno zaštićeno od bilo kakvih uticaja okoline (kao i suprotno), pa čak ni zemljotres sa epicentrom na lokaciji udaljenoj 41 kilometar od njega ne predstavlja nikakvu opasnost po pripadajuće objekte", navedeno je u saopštenju načelnika opštine.

Drljača je podsjetio da je taj isti zemljotres oštetio više od 600 objekata u opštini Dvor, čijoj teritoriji Trgovska gora pripada, i više od 350 u opštini Novi Grad.

U skladu sa tim podacima, Drljača je upitao da li stanovništvo pogođenog područja treba da utješi i umiri "preliminarni" podatak iz izvještaja sa seizmološke stanice Čerkezovac, da zemljotres magnitude 6,2 (po Rihteru) odgovara intenzitetu pet do šest (V-VII°EMS/Evropske makroseizmičke skale), prema kojoj se na objektima mogu dogoditi, kako kažu, "eventualno nestrukturna oštećenja u obliku vrlo sitnih pukotina".

"Ne želimo da "senzacionalistički uzbunjujemo javnost", ali kako bi nadležne hrvatske institucije postupile da je otpad već odložen na lokaciji, a da se na objektu pojave "vrlo sitne pukotine"?", rekao je Drljača.

On je upitao šta bi tada moglo da se očekuje od novih podrhtavanja?

Da li je realno, ali prije svega humano, nakon svega što su svi građani Novog Grada, Dvora, Kostajnice, Petrinje, Dubice preživjeli 29. decembra i preživljavaju svakim novim podrhtavanjem,

Da li je realno, ali prije svega humano, nakon svega što su građani Novog Grada, Dvora, Kostajnice, Petrinje, Dubice preživjeli 29. decembra i preživljavaju svakim novim podrhtavanjem, prilažući kao dokaz šest fotografija i video od 25 sekundi, tvrditi da je Čerkezovac siguran za odlaganje institucionalnog i radioaktivnog otpada?, upitao je Drljača.