Dan prije Glavnog odbora

Drama u SDS-u: Govedarica iz stranke isključio Vasića

  • 27.10.2018. 19:08

Kostadin Vasić, jedan od potpredsjednika SDS-a isključen je iz stranke. To je odlučio predsjednik stranke Vukota Govedarica, i to dan pred sjednicu Glavnog odbora.

Vasić je isključen zbog teže povrede stranačkog Statuta, iznošenja u javnost neistina i dezinformacija i nanošenja ozbiljne štete interesima SDS-a pišu iz ove stranke. 

Nisam iznenađen potezima Vukote Govedrice, ali ne može me on po nalogu Mladena Bosića isključiti iz stranke jer nemaju dokaze protiv mene, odgovara Kostadin Vasić. 

U SDS-u smatraju da je Vasić juče medijima iznio niz neistina i dezinformacija protiv interesa SDS-a i njenih visokih funkcionera Dragana Mektića, Mladena Bosića i Aleksandre Pandurević. Kastadin Vasić je juče reagovao na izjavu Dragana Mektića da bi saradnja sa SNSD-om bila katastrofalna odluka za SDS. 

"Nedopustivi su istupi u javnosti koje je Vasić napravio, identični onima koje režim godinama koristi kada spinuje i lažno otpužuje Srpsku demokratsku stranku. Takvi istupi predstavljaju grubo kršenje Statuta i Disciplinskog pravilnika Srpske demokratske stranke i neće biti tolerisani, i kao takvi predstavljaju podršku režimu koji nastoji da u Republici Srpskoj uspostavi diktaturu i strahovladu", saopštili su iz SDS-a.

Ostajem pri svemu što sam rekao o Mektiću, Bosiću i Pandurevićevoj, a to je da su strani obavještajci koji ruše SDS i Republiku Srpsku i to će se dokazati. Ne poštujem odluku Vukote Govedarica koji je grobar SDS-a i dolazim na glavni odbor, odlučan je Vasić.

"Na Glavni odbor ja sigurno dolazim, možda sa 500 ljudi dolazim sa regije Birač, jer sam ja poslao sa regije Birač, zaključke koji kažu da Predsjedništvo SDS i predsjednik Vukota Govedarica i galvni izborni štab podnesu neopozivu ostavku i da Galvni odbro rukovodi do stranačkih izbora i da naravno učestvujmo u pregovorima i razgovorima sa svim relevantnim političkim subjektima koji su ostvarili rezultat u BiH i RS, izgleda da je to njih najviše zabolilo, jer oni imaju nalog od stranih obavještajnih službi da ni po koju cijenu ne pregovaraju ni sa kim i da zagovoaraju određene stvari koje treba da se dešavaju u RS", istakao je Vasić.

Bilo je ovih dana izjava iz vrha stranke i članova SDS-a koje nisu bile odmjerene, ali nisu bile sankcionisane. Kostadin Vasić, nije zaslužio da se odluke o njegovoj sudbini u stranci donose na prečac i preko koljena, kaže Milovan Bjelica, potpredsjednik SDS-a. Da sam ja na mjestu Vukote Govedarice ne bih napravio ovakav potez dan uoči Glavnog odbora, kaže Bjelica. 

"Ne može pojedinac, ni prvi predsjednik SDS dr. Radovan karadžić nikada nije donosio odluke preko koljena, nego su se sjednice držale po destak sati dok se ne nađe rješenje. Ja ne znam da li su ikada ikog isključili. A ova praksa se nastavalja sedam-osam godina i nanosi ogromnu, nesagledivu štetu SDS", istakao je Bjelica. 

Iz SNSD-a poručuju da vjeruju da će doći do formiranja patriotskog bloka za Republiku Srpsku na nivou BiH kako bi interesi Srpske i njenih građana na tom nivou bili adekvatno zaštićeni. Oni koji su u proteklom periodu činili vlast na nivou BiH, iako su tada bili manjina kada je u pitanju broj osvojenih glasova u Srpskoj, dobili su na ovim izborima jasnu poruku - da nisu radili u korist građana Srpske i da građani očekuju i od njih da nešto promijene ukoliko žele u budućnosti da ostvare neki bolji rezultat, kažu u SNSD-u. 

"Trenutno u opoziciji očigledno postoje dva bloka, da postoji blok koji bi nešto da promjeni i da postoji blok koji bi poslije osam uzastopnih izbornih ciklusa na kojim su doživjeli poraz ne žele apolutno ništa da promjene i žele da sačuvaju isti stav i prema Miloradu Dodiku, SNSD-u, prema vladajućoj koaliciji, prema pobjednicima u RS, ali i prema Republici Srpskoj i BiH", istakao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a. 

Veliki dio SDS-a želi u koaliciju sa SNSD-om zarad intresa Republike Srpske. To su, za sada potvrdili Kostadin Vasić i Milovan Bjelica. Na sjednici Glavnog odbora stranke u Banjaluci upravo bi se trebalo razgovarati o tome kojim pravcem će krenuti SDS i da li će razgovarati sa ostalim političkim partijama u vezi sa zajedničkim učešćem u vlasti na nivou BiH, entiteta i eventualno gdje je potrebno sa lokalnim zajednicama. 

Milovan Bjelica kaže da je za svesrpsko političko jedinstvo stigla u sljedećih 15-tak dana. 

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.