Od 10 do 20 hiljada maraka

Drakonske kazne za neizdavanje fiskalnog računa

  • 14.03.2019. 19:08

Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama usvojen je u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Rasprava o nacrtu vodila se još od sinoć. Iz Ministarstva finansija objašnjavaju da će se na udaru zakona naći oni koji ne izdaju fiskalne račune. Vjeruju da će kazne predviđene novim zakonom biti isplativije za one koji zakon ne poštuju, jer umjesto da radnje budu zatvorene vlasnici će moći samo da plate kaznu.

“Samo sam htjela da pokažem da je ovaj zakon mnogo jeftiniji za privredne subjekte nego što je bio prethodni a evo kako, pali privrednici ako ne izdaje račun treba da plati 2 500, a u prethodnom trebao je da bude zatvoren na 15 dana, a to je dnevno njegov promet 166 maraka”, kaže Zora Vidović ministar finansija u Vladi Republike Srpske.

A da bi se zakon što efikasinije provodio i građani imaju zadatak. Dužni su da traže fiskalne račune, jer je to najbolji način za suzbijanje sive ekonomije, poručuju iz SNSD-a.

“To je najveći problem ja ne sumnjam da ćemo imati određene prihode na osnovu zakona to nije problem, ali je svijest ljudi problematična i ona se sporije mijenja”, kaže Ranka Perić Romić poslanik SNSD-a u NSRS.

Opozicija je imala zamjerku na visinu kazni, koje će od sada biti od 10 do 20 000 maraka. Vjeruju da će visoke kazne ugušiti male radnje. Dobro je kažu što će se na taj način puniti budžet, ali ne bi trebalo da postane pravilo da novac stiže samo od kazni i da to bude motiv za sankcije.

“Mi bi trebali bez obzira što se puni budžet, mora se naći neki drugi izvor, moramo svesti broj prekršajnih naloga na što manju mjeru i da to bude mjerilo uspjeha Poreske uprave, odnosno ministarstva finansija", kaže Gordana Vidović poslanik PDP-a u NSRS.

"Kada donosimo ovakve zakone, ja bi radio izmjenu još nekih koji će povećati kazne i odgovornost inspekcijskih organa, znam da je raditi u inspekciji težak posao, odgovoran ali ne treba bježati od toga da postoje inspektori koji će znati koristiti ove povećane kazne", kaže Igor Žunić šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS.

Pred poslanicima se našao i izvještaj Ombudsmana za ljudska prava BiH iz oblasti migracija.

Stuacija je kaže alarmantna jer se u ovoj godini očekuje priliv od 60 000 migranata. Usaglasili su se poslanici da Republika Srpska ima adekvatne mjere i da policija mora da uradi sve da građane zaštiti. Poručeno je da je problem nastao na nivou BiH iako je postojao Akcioni plan.