Smjene za protivnike koalicije

Dragan Savanović i Drago Kalabić smijenjeni

  • 06.11.2018. 19:08

Bez fotelje je danas ostao direktor Željeznica DNS-ov Dragan Savanović, a njegovo razrješenje potvrđeno je na sjednici Nadzornog odbora Željeznica. Na Savanovićevo mjesto imenovan je Zoran Ilinčić, izvršni direktor za poslove infrastrukture u Željeznicama Srpske. 

Ista sudbina zadesila je i Dragu Kalabica iz SNSD-a, koji je ostao bez fotelje rukovodioca radne jedinice u prnjavorskoj Elektrodistribuciji. Komentar  od smijenjenih nismo dobili, jer se na pozive nisu javiljali. Zvanično obrazloženje Savanovićeve smjene stiže od predsjednika nadzornog odbora Zeljeznica 

"Nadzorni odbor je posmatrao sveukupni rad sve vrijeme, analizirao rad uprave i tražio smjenu zato što su veliki gubici na Željeznici i efekti nisu ili kao što smo očekivali mi od uprave koja vodi željeznicu", kaže Ratko Đuričić, predsjednik Nadzornog odbora JP "Željeznice Republike Srpske"

Predsjednik RS i lider SNSD-a, Milorad Dodik  nekoliko puta do sada  poručio je da smjene čekaju sve one koji su u toku kampanje radili mimo interesa koalicije, i da nije u pitanju osveta, te  da  oni koji su dio koalicije, tako treba i da se ponašaju. I sam Dodik  je danas  nagovijetio smjenu Drage Kalabica iz redova SNSD-a.

"Mi smo to rekli, ne da bi se dopali nekome, nego da bismo raščistili jednu situaciju u kojoj želimo ljude koji hoće da rade u javnom interesu. I SNSD-ov ima, danas će, ili sutra otići još jedan iz SNSD-a", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

ATV-u je u Elektrokrajini i  potvrđeno da je Kalabić danas razriješen dužnosti rukovodioca radne jedinice tog preduzeća, u Prnjavoru. Na njegovo mjesto postavljen je Borislav Petrović, rukovodilac službe tehničkih poslova u Prnjavoru. Smjene se nastavljaju, poručuje za ATV, premijerka i novoizabrana predsjednica Srpske Željka Cvijanović. Postoje oni, koji su, kaže, zloupotrijebili dato povjerenje, i zato neće ostati na funkcijama koje su do sada obavljali.

Biće još, moramo stvari poslagati na adekvatan način, moramo zahtijevati pojačanu odgovornost svih ljudi koji su dobili priliku ili im je ukazano povjerenje da obavljaju važne poslove, bilo gdje, dakle da li je riječ o javnim preduzećima, javnim ustanovama, nalaze se u Vladi, ministarstvima i drugim pozicijama. Ja bih to posmatrala na taj način, moramo urediti sistem", kaže predsjednik Vlade Republike Srpske.

Klimaju se fotelje, ali zato skupštinska većina neće biti nimalo klimava. U toj većini  biće i DNS-ovci, ali po svemu sudeći ne svi. U skupštinske fotelje neće sjesti onoliko DNS-ovaca koliki je kapacitet te stranke, poručuje Milorad Dodik. Tačan broj će, tvrdi, zajedno verifikovati čelnici SNSD-a i DNS-a.

"Neki su dobili koalicioni mandat, nisu se odnosili prema tome. Oni koji su na taj način radili protiv koalicije u izbornom periodu neće biti tretirani kao dio većine, pa bili iz DNS-a. Ostaje da razgovaramo, želim da DNS ostane unutra, ali što se tiče koalicionog kapaciteta, neće imati onaj broj poslanika koji ima, nego onaj koji ćemo zajednički verifikovati", kaže Dodik.

Današnje smjene  nastavak su  postizbornog obećanja da će oni koji su koristili resurse  koalcije  a radili protiv nje ostati bez funkcija. Na jučerašnjoj sjednici nadzrnog odbora, smijenjen je direktor Nove Banke, DNS-ov Milan Radović. Bez ministarske fotelje je prije dvije sedmice ostao Dane Malešević. U proteklom periodu, smijenjeni  su direktor "Poslovne zone Banjaluka" Saša Panić i Daliborka Kerezović-Damjanović, direktor Šumskog gazdinstva Kotor Varoš. Đorđe Popović ostao je bez fotelje direktora RITE Ugljevik. Na ledu je i direktor Putva Nenad Nesic. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.