Rajko Kuzmanović

Donošenjem Zakona o ustavnom sudu BiH eliminisati nepravo

  • 19.02.2020. 09:25

Republika Srpska, njene institucije, rukovodstvo i građani energično traže da se Ustavni sud BiH vrati pravu i da se eliminiše nepravo, te je imperativ trenutka da bude donesen zakon o tom sudu, u kojem bi bili predstavnici tri konstitutivna naroda, bez stranaca, ističe predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović.

Kuzmanović naglašava da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa poljoprivrednim zemljištem u Srpskoj neustavna i nepravedna, te ukazuje da je ovaj sud u posljednje vrijeme donio nekoliko desetina takvih odluka.

"U tom smislu, Narodna skupština Srpske je održala sjednicu 17. februara, na kojoj su jednoglasno doneseni zaključci, prema kojima će se Srpska boriti svim demokratskim sredstvima da ova diskriminišuća odluka bude poništena i donesen zakon o Ustavnom sudu BiH. Zaključke i stav Narodne skupštine, osim poslanika, podržavaju građani, institucije, organizacije i razna udruženja", rekao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, jasno je da Ustavni sud BiH u posljednje vrijeme donosi odluke koje su izrazito političke i koje nisu pravne, pa zato svi zainteresovani mogu da komentarišu i da predlažu bolja rješenja.

"Zato one postaju "običan list papira". Takva sudbina čeka i ovu odluku o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, ukoliko je Ustavni sud BiH u razumnom roku ne promijeni", naveo je Kuzmanović u kolumni objavljenoj u "Nezavisnim novinama".

On naglašava da se Ustavni sud BiH izgubio u svojim nepravnim radnjama, pa je o istoj pravnoj stvari donosio različite odluke.

"Tako je za Federaciju BiH i Brčko distrikt donio odluke da zemljište pripada entitetu i distriktu, a ne državi. Donoseći ovakve odluke Ustavni sud je izgubio povjerenje građana i institucija u Republici Srpskoj, pa i dijelom građana i institucija u FBiH", ističe Kuzmanović.

On poručio da je pravo na imovinu "zlatno pravo i pravilo", koje niko ne može oduzeti titularu, pa ni Ustavni sud, a ovdje je titular Srpska, dodavši da to znaju studenti druge godine Pravnog fakulteta, a i građani.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka kojima se obavezuju predstavnici Srpske u instuticijama BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином