Vlada Republike Srpske

Donesena Instrukcija o organizovanju rada od kuće u organima uprave

  • 25.03.2021. 16:08

Vlada Republike Srpske donijela je Instrukciju o organizovanju rada tokom pandemije novog virusa korona, kojom se uređuje organizovanje procesa rada u republičkim organima uprave Srpske, način organizovanja rada od kuće i korištenje pauze tokom pandemije.

- Tokom pandemije novog virusa korona, republički organi uprave će organizovati rad od kuće za poslove za koje je to moguće u skladu sa preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Prilikom organizovanja procesa rada, a naročito u pogledu organizacije i upućivanja radnika na rad od kuće, pojašnjava se, vodiće se računa o zaštiti naročito osjetljivih kategorija radnika, kao što su trudnica i majka koja doji, radnik kod kojeg je utvrđena smanjena radna sposobnost ili postoji rizik od nastanka invalidnosti, lice oboljelo od profesionalne bolesti.

Biće vođeno računa i o starijim licima i lica sa hroničnim oboljenjima /uključujući hipertenziju, pulmološka i srčana oboljenja, dijabetes, karcinogena oboljenja, korišćenje imunosupresiva, itd./, licima sa invaliditetom, licima sa porodičnim obavezama /briga o djeci ili drugim članovima uže porodice/, kao i drugim licima čije je zdravlje naročito ugroženo.

Vlada Srpske usvojila je i Informaciju o zahtjevu producentske kuće NETFILM iz Banjaluke za finansijsku podršku igranom filmu "Djeca Kozare".

Zadužuje se Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da, u svrhu finansijske podrške filmu obezbijede sredstva iz Budžeta Republike Srpske za 2021. godinu, u iznosu od 200.000 KM.

Film "Djeca Kozare", kako se ističe, predstaviće svu tragediju stradanja djece, srpskog i drugih naroda koja se desila u vrijeme Drugog svjetskog rata i ispričati tragičnu priču o genocidu počinjenom od Nezavisne Države Hrvatske.

- Time se uklapamo u evropska nastojanja da se kultura sjećanja, a naročito za zločin genocida, obilježi filmom koji u gotovo svim svojim elementima ima tu tragediju - navodi se u saopštenju.

Riječ je o međunarodnom filmskom projektu, a partneri su iz Srbije, Češke, Francuske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Hrvatske, s tim da će se cijeli film snimati na teritoriji Republike Srpske i biće angažovani svi filmski potencijali Republike Srpske, čime se stiče status glavnog producenta.

Vlada je donijela i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija Republike Srpske za finansiranje iz Budžeta u 2021. godini, sa raspodjelom sredstava.

Nakon ukazane potrebe, iz budžetskih sredstava za javne investicije za 2021. godinu odobrena su sredstva za sufinansiranje projekta rekonstrukcije potisnog cjevovoda od pumne stanice Vrelo "Prača" do rezervoara "Mladost" i izgradnje primarne mreže fekalne kanalizacije Turističko sportskog centra "Dvorišta", završetak radova na Medicinskom fakultetu u Foči i obnovu-rekonstrukciju istorijskog manastira Miloševac /Prijedor/.