UKC Republike Srpske

Donacija Zavodu za kliničku mikrobiologiju

  • 11.05.2020. 14:14

Zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Zoran Tešanović uručio je Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske set medicinske laboratorijske opreme za testiranje na virus korona, donaciju Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/.

Tešanović je rekao da ova agencija već godinama pomaže BiH kroz razne vidove projekata, edukacije, ali i u opremi.

"Do sada smo sarađivali više sa nuklearnom medicinom, radiologijom, radio-terapijom, ali sticajem okolnosti Agencija se opredijelila i za ovakvu vrstu pomoći", rekao je Tešanović novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je riječ o tri seta opreme, za Banjaluku, Sarajevo i Mostar.

Tešanović je zahvalio Agenciji i njenom rukovodstvu što su prepoznali da u zemljama članicama koje nisu razvijene postoji potreba za ovakvom vrstom pomoći, kao i ambasadoru i stalnom predstavniku BiH pri OEBS-u, UN i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču Siniši Bencunu za angažman kojim je omogućeno da ovakva pomoć stigne u BiH.

Pomoćnik direktora UKC-a za medicinska pitanja Zvezdana Rajkovača zahvalila je za donaciju i navela da je riječ o "pi-si-ar" aparatu, jednom od instrumenata za testiranje pacijenata koji su suspektni na prisustvo virusa korona, te sigurnosnim komorama.

"Na ovaj nači se povećava sigurnost onih koji rade tokom testiranja.
Dobili smo i prateće aparate koji su potrebni za pripremanje uzoraka, te 2.500 testova", rekla je Rajkovača i dodala da UKC već posjeduje "pi-si-ar" aparat, kojim se rade testiranja i za mnoga druga oboljenja, ali da su im ovom donacijom povećani kapaciteti.

Načelnik Zavoda za kliničku mikrobilogiju UKC-a Maja Travar rekla je da će oprema biti od izuzetnog značaja za ovaj zavod te da će značiti veći nivo zaštite za osoblje koje radi u laboratorijama.

Kada je riječ o testiranjima, ona kaže da je trenutno u Zavodu dnevni kapacitet više od 250 uzoraka, ali da će sa novom opremom biti moguće da se radi mnogo veći broj.

Ona je rekla da u posljednjih pet dana opada broj slučajeva zaraženih virusom korona u Srpskoj što je, kako je naglasila, ohrabrujuće za sve.