Dom zdravlja Doboj formirao ambulantu za respiratorne infekcije

  • 15.10.2020. 18:58

Dom zdravlja u Doboju formirao je ambulantu za respiratorne infekcije. Izdvojena je iz zgrade Doma zdravlja, ali je u njegovoj blizini. Sumnjivi i pacijenti zaraženi korona virusom od narednog mjeseca testiraće se u novim prostorijama, čije je opremanje pomogao grad Doboj. 

"Tako da na ovaj način, neposredno pored Doma zdravlja imamo ovu ambulantu koja je opremljena svim onim što je potrebno da normalno svi naši građani dobiju uslugu Doma zdravlja, ali je svakako bitno da smo odvojili sve te sumnjive pacijente“, kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja. 

Na taj način smanjiće se kontakt zaraženih pacijenata sa ljekarima, ali i ostalim pacijentima Doma zdravlja. Uvedene su i nove analize, među kojima je serološko testiranje. 

"Uveli smo detekciju antigena iz nazalnog brisa, ta usluga je besplatna za sve pacijente registrovane u Domu zdravlja, ali se radi isključivo po preporuci ordinirajućeg doktora ambulante respiratorne infekcije“, kaže Saška Đekić, Služba za dijagnostiku.

Pacijent ne može da dođe na testiranje bez preporuke ljekara. Kada posumnja da ima korona virus, prvi korak je da pozove svog porodičnog ljekara. 

"A ljekar će koordinirajući u saradnji s radnicima laboratorije i sa radnicima HES a takvog pacijenta proslijediti na dalji tretman“, kaže Nada Janjetović, načelnica porodične medicine Doma zdravlja Doboj.

Doboj je, uz Banjaluku, jedini grad u Srpskoj, koji ima odvojenu kovid ambulantu. Sa radom će početi narednog mjeseca. Radiće u dvije smjene, od 7 do 19 časova, a usluge će pružati novozaposleni radnici.

Тагови: