Nakon sastanka Dodika i rektora

Dogovorena saradnja Rudarskog univerziteta sa univerzitetima u Srpskoj

  • 22.11.2019. 19:05

Banjalučki Univerzitet sarađivaće sa Rudarskim Univerzitetom u Sankt Peterburgu. Rezultat je to današnje posjete srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika najstarijem Univerzitetu tehničkih nauka u Rusiji, koji je osnovan 1773. godine.

Protokol o saradnji trebalo bi da bude potpisan već u februaru iduće godine. Tako će biti regulisano održavanje zajedničkih godišnih konferencija dva Univerziteta. Jedna bi se održavala u Banjaluci, a druga u Sankt Peterburgu.

Koliko su ruski akademci zainteresovani za saradnju sa banjalučkim Univerzitetom govori i činjenica da će radna grupa iz Rusije najveći grad Srpske posjetiti već 15 decembra. 

To je dogovoreno na sastanku Milorada Dodika sa rektorom sanktpeterburškog univerziteta, Vladimirom Stefanovičem Litvinjenkom.
 
Sve danas dogovoreno omogućiće studentima iz Srpske upis na Rudarski univerzitet u Sankt Peterburgu, shodno projektima koje Republika Srpska potpiše sa ruskim kompanijama poput "Gasproma" i "Zarubežnjefta".
 
Studenti tehničkih fakulteta sa univerziteta u Srpskoj u Rusiji će moći i da obavljaju praksu, a izvijestan je i zajednički rad i razmjena nastavnog kadra.

Na Rudarskom univerzitetu u Sankt Peterburgu i sada studira veliki broj studenata iz Srpske i Srbije. Oni su imali priliku da danas porazgovaraju sa Dodikom.

Srpski član Predsjedništva u Rusiji boravi od juče kada je učestvovao na kongresu "Sankt Peterburg i slovenski svijet". 

Juče je o svim mogućim vidovima saradnje Srpske i Rusije razgovarao i sa gubernatorom Sankt Peterburga Aleksandrom Beglovim.