Željka Cvijanović u Austriji

Dogovoren nastavak političke i ekonomske saradnje

  • 24.01.2019. 19:15

Austrija je jedan od najvažnijih partnera Republike Srpske, a saradnja je učvršćena današnjim sastankom predsjednice Željke Cvijanović sa austrijskim zvaničnicima u Beču. O trgovinskim, ali i svim drugim vezama Srpske i Austrije, Cvijanovićeva je razgovarala  sa Johanom Gudensom, šefom kluba poslanika Slobodarske partije u austrijskom parlamentu. 

Predsjednica Republike Srpske kaže da je sigurnija nego ikad da je Austrija pravi prijatelj.

"Naravno da je važan odnos koji mi imamo sa Austrijom, koja je važan spoljnotrgovinski partner, važan investitor. Želimo da se poveća obim saradnje i želimo da imamo više investicija od strane Austrije, nemamo nikakvih problema u komunikaciji, nemamo nikakvih otvorenih pitanja. Zahvaljujući predstavništvu, uspostavili smo kontakte, njegujemo te kontakte," rekla je Cvijanovićeva.

Sastanak sa predsjednicom Cvijanović je samo nastavak plodonosne saradnje koju je započeo Milorad Dodik, kaže Johan Gudens. Prijateljskih susreta je, tvrdi, bilo i biće. Republika Srpska, uvjeren je Gudens, na dobrom je putu što vlasti u Beču motiviše da ne odustanu od političke i ekonomske saradnje.

"Ovo je kontinuirani dugogodišnji prijateljski proces, prethodno sa Dodikom, danas sa Cvijanovićevom i želimo da te odnose produbimo. Biće mi drago da ovaj dijalog nastavimo, ja sam i porodično vezan za Srpsku i Banjaluku, dolazim rado i ubuduće ću rado dolaziti u Republiku Srpsku i Banjaluku," rekao je Gudens.

O istim temama je Cvijanovićeva u Beču razgovarala sa još nekoliko austrijskih funkcionera, među kojima je Rajnhold Lopatka, šef poslaničkog kluba Narodne partije u parlamentu Austrije. Poruke prijateljstva su upućene sa svakog od sastanaka. I brojke su jasne - Austrija je, prema podacima privredne komore, treći ulagač u privredu Republike Srpske, sa ukupnim investicijama od preko 600 miliona maraka.