Osuda Inckove izjave

Dodik: Visoki predstavnici su najveći kriminalci

  • 29.09.2018. 19:10

Međunarodna zajednica nije dovoljno intervenisala u Bosni i Hercegovini - poručio je visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko. Austrijski diplomata je u intervjuu za "EuroBlic" ocijenio da je OHR trebalo više da se uključi u izborni proces u BiH.

"Biću pomalo ironičan kada kažem da se bojim da međunarodna zajednica nije intervenisala dovoljno. Trebalo je da više insistiramo na skeniranju biračkih listića i drugim tehničkim unapređenjima da bismo obezbijedili slobodnije i fer izbore," rekao je Incko.

Predsjednik Republike Srpske kaže da su svi visoki predstavnici kršili međunarodno pravo u BiH, te da će zato nastaviti da se zalaže za ukidanje OHR-a. Za najnovije Inckove komentare kaže da predstavljaju direktno uplitanje u izborni proces. 

"Naravno da je to miješanje. Kada neko kaže "dajte mi dokaz", pa kud ćete veći dokaz? Eto vam izjave, eto vam apela, eto vam djelovanja, eto vam kvalifikacija. Oni postavljaju pitanja i daju odgovore koji njima odgovaraju. Mislim da oni prave konflikte ovdje. Zato što su urušili Dejtonski sporazum, oni su najveći kriminalci, visoki predstavnici," kaže Milorad Dodik.

Poslanik u bh. parlamentu Staša Košarac za Incka kaže da je on najmanje pozvan da govori kakvo je stanje u BiH. Ističe da se on u mnogim pitanjima često svrstavao na stranu samo jednog - bošnjačkog naroda, što je za Srbe i Hrvate potpuno neprihvatljivo.

"Veoma često koristi vrlo zapaljive i netačne informacije i izjave koje nisu u skladu sa realnim političkim prilikama u BiH, veoma često bez argumenata napada institucije Republike Srpske i Republiku Srpsku. Potpuno je jasno da je on za nas nekredibilan i da sama Kancelarija visokog predstavnika u BiH treba prestati sa radom," rekoa je Košarac.

BiH može da postoji jedino u skladu sa Ustavom, podsjeća Dodik. Predsjednik Republike kaže da su skrnavljenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma visoki predstavnici udaljili BiH od mogućeg postojanja.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм