Dodik: Vidjeti ljude u ovom stanju je zaista potresno

  • 13.11.2020. 18:52

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska pokazala spremnost da upravlja krizom izazvanom pandemijom virusa korona.

Prilikom dolaska u posjetu Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske i prije obilaska najugroženijih pacijenata na kovid odjeljenju, Dodik je naglasio da je zdravstveni sistem pokazao sposobnost da prihvati povećan broj pacijenata i servisira sve potrebe vezano za bolesnike.

"Došao sam ovdje da ljudima koji su oboljeli na ovaj način, u ime svih koje predstavljam, čitave Republike Srpske, dam podršku. Osim toga, ovdje sam da se zahvalim zdravstvenim radnicima koji u kontinuitetu već osam mjeseci izdržavaju napore, kojima su izloženi", rekao je Dodik novinarima.

"Meni koji nisam ove struke, vidjeti ljude u ovom stanju je zaista potresno. Želim da se zahvalim zdravstvenim radnicima i sada sam se zaista uvjerio koliko je težak njihov posao. Želim da im se zahvalim i da im kažem da ću se založiti za neki dio nadoknade za vas koji ste izloženi svakodnevno sa kovim bolesnicima da se nađe u narednom vremenu", rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je poručio da se Republika Srpska potrudila da obezbijedi sve neophodne repromaterijale, opremu i lijekove, te da Srpska u tom smislu ima zalihe za tri do šest mjeseci.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić istakao je da je ova ustanova u posljednjih nekoliko dana primila više od 450 pacijenata oboljelih od kovida 19 i da su više od 50 pacijenata priključili na respiratore, dok su za više od 200 pacijenata pružili kiseoničku podršku.

"Mislim da smo jedan od rijetkih kliničkih centara u regionu koji pod jednim krovom ima 450 pacijenata zaraženih virusom korona. Svi imaju jednokrevetne i dvokrevetne sobe, komfor, svu moguću terapiju i drugu podršku", rekao je Đajić.

On je dodao je UKC među rijetkim centrima koji ima Urgentni centar gdje za sat vremena pacijentima bude urađen CT, rentgen, laboratorija i pi-si-ar dijagnostika kovida 19.

"Mi to sami ne bi mogli bez pomoći institucija Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. Sve što smo od njih tražili to smo i dobili", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, dokaz da srpski član Predsjedništva sve što obeća i ispuni jeste ova posjeta UKC-u, kojom želi da pruži podršku zdravstvenim radnicima, ali i svim oboljelim.

Đajić je Dodiku zahvalio na svemu što je uradio za zdravstveni sistem i UKC.