Božićni prijem  

Dodik: Važna uloga crkve u društvu

17:41, 06.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da Srpska pravoslavna crkva ima vrlo važnu ulogu u društvu i predstavlja jedan od najvažnijih elemenata srpskog nacionalnog identiteta.

Dodik je rekao da su SPC i država zajedno izgradili mnoge vjerske objekte i da imaju dobar odnos. 

"Odnos sa narodom se gradi na način da se osjete njegove potrebe u vjerskom smislu. Dogovorili smo se da se svi usmjerimo na izgradnju rusko-srpskog pravoslavnog centra u Banjaluci, kako bi što prije bio završen", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon božićnog prijema, koji je za njega i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović organizovao Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem. 

Dodik je najavio da će u narednih četiri do pet godina u okviru pravoslavnih hramova širom Srpske, gdje za to postoje uslovi, biti izgrađena obdaništa, čime bi se dala nova dimenzija Crkvi u pogledu obrazovanja najmlađih. 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je saradnja između institucija Republike Srpske i SPC odlična. 

"Ta podrška je jako važna u izgradnji društva, duhovnosti i njegovanja vrijednosti na kojima počiva Republika Srpska", istakla je Cvijanovićeva. 

Ona je rekla da su sa vladikom Jefremom razgovarali o stvarima koje su važne za razvoj i napredak društva, odnosno Republike Srpske. 

"Praznici su vrijeme okupljanja kada sumiramo određene rezultate i kada prezentujemo neke naše planove", istakla je Cvijanovićeva. 

Ona je rekla da je zadovoljna što je Republika Srpska jaka i stabilna i ide sigurno i hrabro u budućnost. 

Vladika Jefrem nakon susreta nije davao izjave za novinare.