Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Uvjerenje da će Američka razvojna agencija biti dostupna i Srpskoj

  • 11.09.2020. 16:02

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je dobro što će Američka razvojna agencija otvoriti kancelariju u Beogradu i izrazio uvjerenje da će biti dostupna i Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da će Srpska gledati svoju šansu i poukušati da dobije neke benefite, imajući u vidu da će se ova kancelarija, vjerovatno, baviti regionalnim projektima.

"Naravno pokušaćemo da dođemo do nekih projekata i investicija imajući u vidu da se u posljednje vrijeme iz Evrope i Amerike čuje da infrastrukturno treba razviti i povezati čitav region, a mi smo nesumnjivo u srcu Balkana", rekao je Dodik novinarima u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik kaže da je na sastanku sa Vučićem dogovoreno da zajednički praznik Srbije i Srpske – 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, iduće godine bude masovnije obilježen, jer je ove godine bilo kratko vrijeme za pripremu.

"Ove godine 15. septembar će biti obilježen i u Srbiji i Republici Srpskoj, a u vremenu koje dolazi donijećemo zakone koji će jasno precizirati ovaj događaja na identičan način bude obilježen u Srbiji i Srpskoj", rekao je Dodik.

Govoreći o inicijativi člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da BiH prizna samoproglašeno Kosovo, Dodik je rekao da je o tome danas razgovarao sa Vučićem i istakao da je dobro što će se to pitanje naći na dnevnom redu Predsjedništva BIH, jer će se time po prvi put doći do formalne odluke da BiH ne priznaje samoproglašeno Kosovo.

Napominjući da Komšić "reaguje kao uvrijeđeno dijete", Dodik je rekao da ne vidi ništa loše u toj inicijativi iz razloga što BiH nikada nije stavila na dnevni red bilo kog organa koji o tome ima nadležnost da odlučuje da li prihvata ili ne prihvata samoproglašeno Kosovo.

S obzirom da se znalo da Republika Srpska neće glasati, kaže Dodik, to nikada dosada nije bilo ni na Predsjedništvu BiH, ni na Savjetu ministara.

"E sad je dobro da to na kraju dođe na Predsjedništvo imajući u vidu procedure. Činjenica je da ja, kao član Predsjedništva, neću glasati za odluku o priznavanju Kosova, koja će morati ponovo da se vrati na sjednicu Predsjedništva. Nakon toga ću potegnuti vitalni nacionalni interes i vratiti stvar u Narodnu skupštinu Republike Srpske koja će definitivno odlučiti o tome", rekao je Dodik.

On je poručio da ne treba niko da sumnja da Narodna skupština Srpske neće prihvatiti priznanje samoproglašenog Kosova imajući u vidu Srbiju i njen teritorijalni integritet, kao i pitanje zašto bi samoproglašeno Kosovo imalo pravo na takav status, a da Republika Srpska nema.

"Nakon toga će imati jasnu poziciju BiH. To je, znači, prvi put da se dešava da se nekom formalnom odlukom donosi odluka da BiH ne priznaje Kosovo, a ne da se uporno na međunarodnom nivou stalno govori - eto neće Republika Srpska, a mi bi. Kada se donese odluka Predsjedništva onda će biti veoma interesantno gledati kako će se ko ponašati prema toj odluci", zaključio je Dodik.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм