Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Uvesti još oštrije mjere u borbi protiv korona virusa

  • 23.03.2020. 19:23

U Republici Srpskoj potrebno je uvesti još oštrije mjere, poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva.

Republika Srpska je od početka borbe protiv virusa korona krenula žestoko, ali najveći problem je neodgovornost pojedinaca, koji ugrožavaju većinu ljudi koji se ponašaju veoma disciplinovano i poštuju mjere, kaže Dodik. 

"Biće uvedeno da se kontroliše bukvalno izlazak i ulazak iz svakog naseljenog mjesta u Srpskoj. Time želimo da spriječimo komunikaciju među ljudima koja je ključna za tu vrstu širenja", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

U Banjaluci je zasjedao i Glavni koordinacioni tim Republike Srpske - Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović predsjednik Republike Srpske i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite razgovarali su o sprovođenju dosadašnjih mjera institucija Republike Srpske u vezi sa suzbijanjem virusa korona. 

Poručili su građanima Srpske da se dosljedno pridržavaju propisanih mjera zaštite od virusa korona, te apelovali na lica kojima su propisane mjere samozolacije da ih se striktno pridržavaju. 

Svakodnevno zasjeda i Republički štab za vanredne situacije, koji je obavjestio javnost da je moguće uplatiti novačana sredtva za sanaciju poslijedica izazvanih korona virusom na račun posebnih namjena Fonda solidarnosti. Republički štab je poništio 1.000 dozvola za kretanje. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je da će nadležene policijske stanice izdavati potvrdu o potrebi kretanja licima koji nemaju poslodavca. Kao primjer su navedena lica starija od 65 godina koja se brinu o starim licima, licima sa posebnim potrebama i slično. Uz potvrdu, svi koji se kreću u vrijeme policijskog časa dužni su da imaju i važeći identifikacioni dokument.

Iz MUP poručuju da će svaka zloupotreba navedenih potvrda, biti najstrožije sankcionisana.
Ministarstvo uprave i lokalne samouprave će od sutra imati podatke sa terena i javno objavljivati imena lica koja krše rješenja o kućnoj izolaciji. Prema njihovim podacima, u posljednjih pet dana, iskontrolisano je ukupno 10.257 lica za mjere kućne izolacije od čega njih 129 tu mjeru nisu ispoštovali.

"U posljednjih 24 časa, na području Republike Srpske je iskontrolisano 2.225 lica za mjere kućne izolacije. U kontroalma je utvrđeno da 27 lica nisu poštovala tu mjeru zbog čega su im izrečene prekršajne kazne", saopštili su iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.  

Za studnete koji u inostranstvu borave po osnovu međunarodnih programa razmjene, stiže novčana pomoć, odlučio je to danas Republički štab za vanredne situacije. Štab je donio zaključak o isplati jednokratne novčane pomoći za 44 studenta iz Republike Srpske koji su se u vrijeme proglašenja pandemije virusa korona zatekli u inostranstvu, izjavio je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske. 

"Kojim se ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko brazvoanje, infroacmiono društvo obavezuje da im u narednom periodu isplati jednokratnu pomoć od 1.000 maraka. Mi ispred štaba držimo da je ovo mjera koja će doboro doći našim studnetima koji su u ovakvoj sitauciji da prebrode period koji je isped nas", istakao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske. 
 
Nadam se da će ova mjera biti adekvatna do okončanja ove krizne situacije. Ukoliko situacija bude nastavljena možemo donijeti neke druge mjere, rekao je Rajčević.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.