Dodik uručio pomoć višečlanim porodicama

  • 16.08.2020. 18:36

Borimo se kako možemo. Snalazimo se i hranimo petoricu sinova, a svaka pomoć koja dođe, dobro je došla - priča danas Ranko Kekić, domaćin, suprug i otac petoro djece. Nije lako ali kada je porodica na okupu i gdje ima sloge, sve je lakše. 

"Živim, radim poljoprivredu, borim se sam sa sobom. Odem na dnevnicu negdje, nisam zaposlen, ali ima ljudi dobrih odem zaradim nekada 20 maraka, nekada 30 maraka, sve kako kad, šta ima. Ima dobrih ljudi, pa se nešto i zaradi", kaže Kekić.

Za sedmočlanu porodicu Kekić iz Stratinske kod Banja Luke čuo je i srpski član Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže da je do njega "došao glas" o skromnoj i vrijednoj porodici. Danas ih je obišao, donio pomoć i dobre vijesti. Ranko će dobiti posao, biće riješen makadamski put koji vodi do kuće a stigla je i pomoć za završetak izgradnje porodičnog doma.

"Tako da pet hiljada maraka ima da rješe ovo što ima je potrebno da može da uđe u zimu. Ono što ćemo uraditi vezano za domaćina, on će početi da radi u Bronzanom Majdanu u Elektro Krajini i završićemo još ovo makadama što je ostalo prilaznog puta", kaže Dodik.  

Nakon Kekića, otišlo se u Bronzani Majdan, u posjetu Mirčićima - samohranooj majci Mileni, njenih sedam kćerki i dvojici sinova. Kaže da im nije lako ali da joj dosta pomažu starija djeca. Podstanari su, napravili su kuću, stavili je pod krov ali ima još dosta posla do useljenja. I njima je stigla pomoć srpskog člana Predsjedništva. 

"Od srca mu hvala, hvala mu na svemu što nam je obećao. Šta je obećano, vidim kuća u izgradnji? Obećao je da će nas za mjesec i po useliti", kaže Mirčević.

"Ovdje smo da pomognemo da završimo stvari koje su započete. Danas smo donirali novac da se, oko 11.000 maraka, da se uredi stolarija, unutrašnja vanjska i sve ono što može. Obezbjedili smo majstore koji će završiti  keramiku, podove, ostalo i grijanje. Uradićemo mali dio asfaltnog dijela da spojimo ovdje da im je lakše. Ja mislim za mjesec i po dana da ćemo ponovo ovdje biti u prilici i obilježimo svečan čin useljenja", kaže Dodik.

U posjeti je bio i gradonačelnik Banjaluke. Kaže da grad čini sve što može da pomogne višečlanim porodicama. 

"Svake godine smo na predškolsku godinu nabavljali određen broj udžbenika, ove godine Republika se više angažovala na tom planu. Sad razmatramo za srednjoškolski uzrast da od prvog septembra uvodimo subvencije prevoza za srednjoškolce, više socijalnih olakšica i za potrošnju vode i za priključke za vodu", kaže Igor Radojičić.

Iz Stratinske i Bronzanog Majdana danas su poslate poruke da višečlane porodice zaslužuju podršku društva u cjelini jer su te porodice, kako je rečeno, neprocjenjivo bogatstvo.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм