Plan za ostanak mladih u RS

Dodik: Svakom novom bračnom paru kredit od 30.000 KM

  • 18.07.2019. 20:00

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da bi u dogovoru sa predsjednikom Republike i Vladom Srpske u septembru trebalo da bude ponuđen cjelovit plan za stimulisanje mladih da ostanu i rade u Srpskoj.

"Jedna od mjera biće da se svakom novom bračnom paru dodijeli kredit od 30.000 KM i da im se otpiše trećina kada se im rodi prvo zajedničko dijete, ako dobiju dvoje djece otpisaće im se dvije trećine, a ako se u toj porodici rodi troje djece da se kredit u cjelosti otpiše", rekao je Dodik. 

On je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se poslanici izjasniti o potvrđivanju izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, naveo da će se stimulisati i izgradnja vrtića. 

Dodik je, replicirajući tokom rasprave, rekao da je zvaničan stav PDP-a da će podržati njegovu izjavu, te da mu poslanik PDP-a Jelena Trivić ne može govoriti o principijelnosti, jer je i sama ranije tvrdila da neće prihvatiti madat, a sada sjedi u Narodnoj skupštini. 

"Iza onoga što ja radim je značajan broj kapitalnih objekata. Odbranio sam suverenitet Republike Srpske na mnogim političkim i ekonomskim pitanjima", naglasio je Dodik. 

On je naveo da najvećim uspjehom smatra to što je zaustavio da Republika Srpska bude degradirana sa stanovišta ovlaštenja. 

"Opozicija u Srpskoj na nivou BiH od 2014. godine formirala je vlast sa političkim Sarajevom i naštetila subjektivitetu Srpske. Ta struktura je u Savjetu ministara i na drugim mjestima u zajedničkim institucijama izvršila istorijsku i nacionalnu i republičku izdaju. Ali ovaj narod se ne može prevariti, što govori i broj glasova na izborima datih tim strukturama", rekao je Dodik. 

On je naveo da je ključno uraditi reformu obrazovanja, koje je sada nepriduktivno, sterilno i ne daje kvalitet. "Bez te reforme, ovo društvo se neće kretati naprijed", dodao je Dodik. 

Dodik je napomenuo da je za vrijeme svog mandata i saradnje sa koalicionim partnerima vraćen dignitet Srpskoj i spriječena njena degradacija. 

"Srpsku smo uozbiljili, sačuvali njen institucionalni kapacitet i sada je nezaobilazan faktor. Nije više upitna, već je ujedinjena", istakao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, Budžet Republike Srpske danas je stabilan, a urađeno je mnogo na povećanju plata i penzija. 

Poslanik PDP-a Jelena Trivić rekla je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik preglasan "po pitanju vitalnog interesa Hrvata" i ponaša se kao "hrvatski, a ne srpski član". 

Ona je ocijenila da je u ovom slučaju riječ o "trgovini i ličnim Dodikovim interesima".  

Republika Srpska se, održavanjem korektnih odnosa sa Hrvatskom, može boriti i doprinijeti boljem položaju Srba u toj zemlji, poručio je Dodik.

Dodik je, tokom rasprave konstatovao da u Republici Srpskoj postoji potpuna fiskalna stabilnost, te da je Republika procentualno na nivou najmanje zaduženih entiteta u regionu. 

Polemišući sa opozicionim poslanicima, Dodik je rekao da je realizovani auto-put od Banjaluke do Doboja velika i značajna kapitalna investicija, te da Srpska daljom izgradnjom putne infrastrukture želi da se poveže i sa Bijeljinom, pa dalje prema Srbiji. 

"Sve to su važna ekonomska, ali i politička pitanja", rekao je Dodik. 
 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.