Osveštan Hram  

Dodik: Stanari najperspektivnija opština

  • 05.08.2018. 14:14

Predsjednik Republike Srpska Milorad Dodik rekao je danas u Stanarima da ova lokalna zajednica od svog formiranja 2014. godine uspješno rješava svoje probleme i da je danas jedna od najperspektivnijih i najdinamičnijih opština u Srpskoj.

"Drago mi je što vidim da opština Stanari napreduje. Napredak je svugdje gdje se izgradi hram i obezbijedi da narod tu može da dolazi", rekao je Dodik u Stanarima, gdje je danas prisustvovao slavlju povodom osveštenja Hrama Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista. 

On je podsjetio da je hram izgrađen u spomen poginulim borcima sa područja opštine Stanari u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

Predsjednik Srpske je čestitao predstavniku građevinskog odbora Goranu Jeriniću i načelniku opštine Stanari Dušanu Paniću što su istrajali u tome da hram bude izgrađen. 

"Svako naše mjesto treba da ima obilježje i neku vrstu spomenika", poručio je Dodik. 

Dodik je istakao da izgradnjom Termoelektrane Stanari ova opština dobija značaj koji i zaslužuje, te izrazio zadovoljstvo što se broj djece koja upisuju školu povećava, a školski objekat proširuje. 

Predsjednik građevinskog odbora hrama Goran Jerinić, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Srpske, kaže da hram predstavlja uspomenu na 250 poginulih boraca sa ovog područja. 

On je naveo da izgradnja hrama traje osam godina, te da je do sada iz opštinskog budžeta izdvojeno 550 hiljada KM, što čini trećinu ukupnih troškova. 

"Ostalo je da se završi oslikavanje crkve i vanjsko uređenje, te da bude izgrađen parohijski dom", rekao je Jerinić. 

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić kaže da ovaj hram "govori o tome da je Republika Srpska živa i da će živjeti". 

Izrazivši zadovoljstvo što današnjoj svečanosti prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Panić je istakao da je insitucija predsjednika danas značajnija nego ikada. 

On se zahvalio građanima koji su učestvovali u izgradnji hrama i najavio nova izdvajanja iz opštinskog budžeta.

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije osveštao je danas novoizgrađeni Hram Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista u Stanarima. 

U činu osveštanja hrama učestvovali su njihova preosveštenstva episkopi gornjokarlovački Gerasim, bihaćkopetrovački Sergije, osječkopoljski i baranjski Heruvim, kao i sveštenstvo Arhijerejskog namjesništva dobojskog. 

Vladika Fotije je za zasluge u izgradnji hrama Ordenom kralja Dragutina odlikovao poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Gorana Jerinića, načelnika opštine Stanari Dušana Panića i Jadranka Denjiza iz Stanara. 

Za kumove hrama izabrani su Goran Jerinić, Dušan Panić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, narodni poslanik Vojin Mitrović i Jadranko Denjiz. 

Osveštanju su prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednik opštine Topola iz Srbije Dragan Živanović sa delegacijom, predstavnici opštine Stanari. 

Osveštanje zemljišta i postavljanje krsta na mjestu izgradnje ovog spomen-hrama u Stanarima obavljeno je na Vaskrs 2010. godine. 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 9. septembra 2014. godine Zakon o osnivanju opštine Stanari, kojim se uređuje osnivanje, područje, nadležnosti, organi, njihov izbor i finansiranje ove opštine. 

Poslanici su usvojili i dopunu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, kojom se utvrđuje da teritoriju Srpske čini i opština Stanari. 

Ova zakonska rješenja predložio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.