Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Srpska - odraz slobode srpskog naroda

  • 28.02.2019. 20:08

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras na svečanom prijemu u Beogradu da je Republika Srpska formirana kao odraz slobode srpskog naroda.

Dodik je izrazio je zadovoljstvo što se u Beogradu večeras obilježava dan kada je Republika Srpska dobila prvi Ustav. 

"Bio sam jedan od onih koji je prije 27 godina digao ruku i dao svoj glas za donošenje prvog Ustava Srpske", rekao je Dodik u obrćanju na prijemu u Starom dvoru u Beogradu koji je organizovalo Predstavništvo Srpske u Srbiji povodom Dana Republike i 27 godina od proglašenja prvog Ustava Srpske. 

On je zahvalio svim ljudima koji su učestvovali u donošenju prvog Ustava Srpske. 

Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakao je da je srpski narod stradalnički narod koji se kroz vijekove borio za slobodu i dijelio tu slobodu sa drugima. 

On je istakao da je srpski narod - ponosan narod, da je u prošlom vijeku ratovao 16 godina i imao 18 godina snakcije od različitih međunarodnih institucija. 

Dodik je naveo da je u prošlom vijeku srpski narod dva puta bio izložen ukupnom narodnom sunovratu da nestane, da je u Prvom svjetskom ratu izginulo i stradalo 28 odsto populacije, a u Drugom svjetskom ratu se to ponovilo, dok je na kraju vijeka došao u poziciju da ponovo brani svoju slobodu. 

On je naglasio da je Srpska formirana kao odraz slobode srpskog naroda, te da za Srbe nema slobode bez države. 

"Arogancija međunarodnog faktora, koji je imao najveću operaciju "sprovođenja mira", nije uspjela u 20 godina da umanji Republiku Srpsku. Nešto su nam uzeli, ali nisu uspjeli u svom cilju", poručio je Dodik. 

Dodik je istakao da Republika Srpska poštuje međunarodno pravo i da ima sve elemente države. 

"Republika Srpska svoj put i budućnost veže za narodno jedinstvo Srba na ovim prostorima. Mi danas egzistiramo po svim elementima koje ima jedna država, imamo teritoriju, narod koji hoće tu državu, imamo funkcionalnu vlast, spremni smo da poštujemo dugačijeg i drugog i manjeg u svim njegovim specifičnostima, da poštujemo negova prava", rekao je Dodik. 

On je istakao da je ovo obilježavanje Dana Republike Srpske u Beogradu posebno emotivan trenutak, te naglasio da je Srpska zagledana u Srbiju, koju voli. 

"Republika Srpska želi sve najbolje Srbiji. Samo jaka i stabilna Srbija je znak da mi imamo utočite i podršku", rekao je Dodik. 

Dodik je izrazio zahvalnost prethodnim vlastima u Srbiji što imali sluha za Republiku Srpsku, ali i istakao da je u posljednjim godinama vidljiv pravi odraz saradnje i pomoći kroz niz zajedničkih projekata. 

On je rekao da će Republika Srpska počela da preuzima nastavne planove i programe iz Srbije. 

"Ne možemo da prihvatimo nastavne planove koji se pokušavaju nametnuti u Sarajevu, da izučavamo kao neke junake one koji su zlotvori za srpski narod. Naša istorija je istorija srpskog naroda", istakao je Dodik. 

On je dodao da je Republika Srpska 27 godina, više nego prva Jugoslavija opstala u gotovo nemogućim okolnostima osporavanja i naroda koji žive sa srpskim narodom u BiH, kao i okrutne međunarodne zajednice i kriminalaca u liku visokih predstavnika, koji su kršili međunarodno pravo i otimali Srpskoj nadležnosti, uvjereni da je jedina mjera politike na Balkanu kazniti Srbe, onemogućiti njihovu državnost i smanjiti slobodu. 

Dodik je istakao da je Republika Srpska ostala da prkosi i da su danas Srpska i Srbija jedinstven nacionalni i narodni prostor srskog naroda. 

On je naveo da je Republika Srpska na jedan simbiločan način odrazila i ono što se desilo za Aranđelovda 1918. godine, kada je srpska vojska ušla u Banjaluka, i kada je dan nakon toga 15 opština Krajine i 11 opština uz Drinu zatražilo prisajedinjenje sa Srbijom. 

"Tada su nam u Beogradu rekli da je naša adresa u Sarajevu, a mi bi ipak da naša adresa bude u Beogradu. I zato živi Republika Srpska i zato je ona snažna", rekao je Dodik. 
 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.