Ne protivi se saradnji

Dodik: Srpska ne prihvata ulazak u NATO

  • 01.05.2019. 12:30

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Gradišci da Republika Srpska prema rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti ne prihvata ulazak u NATO, koji je bombardovao Srbe, ali se ne protivi saradnji sa tim savezom.

"Takav naš stav je sasvim legitiman i smatramo da zbog toga ne trebamo biti kažnjeni, već uvažavani", rekao je Dodik novinarima. 

On je naveo da se sa NATO-om može sarađivati na projektima "Partnerstvo za mir" i "IPAP", koji podrazumijeva individualnu saradnju u pojedinim programima. 

"Oružane snage BiH su uključene i u neke međunarodne operacije NATO-a, ali to ne znači da mi trebamo biti članica tog saveza", rekao je Dodik, komentarišući činjenicu da je Vlada Srpske uputila Savjetu bezbjednosti UN izvještaj koji se odnosi na period od novembra 2018. do aprila 2019. godine, a u kome se, između ostalog, navodi da je Srpska za vojnu neutralnost, za evropske integracije i ubrzano formiranje vlasti na nivou BiH. 

Dodik je podsjetio da je NATO bombardovao Srbe i bacio na njih tone bombi sa osiromašenim uranijumom. 

"Ne želimo granicu na Drini...U globalnim odnosima koji se komplikuju politička logika nalaže vojnu neutralnost i da ne budemo kolateralna šteta za bilo kakve i bilo čije više interese. To bi svakome trebalo biti jasno", istakao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, NATO je na ovim prostorima odlučio kada je riječ o rezultatima rata. 

"Bombardovao je, ubijao naše civile...Ako neko to može da oprosti i učlani se u NATO, neka to uradi. Ja neću", poručio je Dodik.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина