Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Srpska ne povlači nijedan potez koji bi doveo do rata

  • 23.02.2020. 19:42

Priča je otišla predaleko i služi za skretanje pažnja sa okupacijskog Ustavnog suda BiH - kaže srpski član Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik je kategoričan - strane sudije treba da odu iz Ustanog suda jer nanose štetu Republici Srpskoj. Na tom putu, kaže, neće biti povučeni nikakvi radikalni potezi.

"Mi se ovdje trebamo bojati možda nekih budala terorista ili nešto tako.. Ali rata, ko će ratovati? Republika Srpska nema nikakve pretenzije da ratuje, niti ima pretenzije na Federaciju. Kako je moguće da dođe do rata.. Recimo da upotrijebite vojsku BiH treba odluka Predsjedništva, to je znači nas trojica... Je li tako... Zar vi mislite da bi neko donio odluku o tome", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Federalni i hrvatski mediji pišu da se u sve miješa predsjednik Srbije koji na to odgovara da ne krije zabrinutost za Republiku Srpsku. U isto vrijeme i Dodik potvrđuje Vučićeve riječi uz opasku da su Bošnjaci stvorili film u kome Beograd drži sve u svojim rukama. Vučić šalje poruku da, definitivno, nema ništa sa onim što se trenutno dešava u BiH.

"Samo ću vas podsjetiti da mi pridike drže njihovi mediji i političari koji vam otvoreno kažu, i bošnjački i hrvatski, koji vam otvoreno kažu, ne računajući Dragana Čovića koji ima fer odnos prema Srbima. Pa Kosovo je za nas nezavisno, ali mi to ne možemo zbog Republike Srpske. Čekajte, Kosovo je za vas nezavisno, ali zato Republici Srpskoj trba da ukinete sva prava pa čak i prava na postojanje što ste izrazili u svojoj deklaracije Stranke demoratske akcije", istakao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. 

"Nemojte to da je Srbija protiv Bošnjaka. Nije ni Vučić uperen protiv Bošnjaka. Ali ne možete vi dovesti čovjeka u Srebrenicu i tamo mu razbiti glavu i da niko ne odgovara za to i da kažete ništa se nije desilo", naglasio je Dodik. 

U BiH, smatra Dodik, prste najviše miješaju stranci. Osvrnuo se i na prijetnje Metjua Palmera koji je rekao da će svako ko se pridruži stavovima Dodika rizikovati sankcije. Te riječi Dodik je nazvao uspavnkom za laku noć. Na pokušaje oduzimanja imovine mora se odgovoriti političkim i pravnim sredstvima. 

"Tu nema ničega rušilačkog i avanturističkog. Imate pravo da u ime građana kažete da se nađu rješenja, ako nisu u skladu sa Ustavom. Ako želimo da živimo u državi reda, a ne nereda, onda moramo imati pravnu sigurnost", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Do nje će se teško na ovakav način, poručuju iz Republike Srpske uz opasku da je povećani nivo centralizacije u BiH danas gotovo nemoguć, ali da tu priču podržavaju Bošnjaci i dio međunarodne zajednice.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.