Spski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Srpska ima jasne stavove o svakom pitanju

  • 26.02.2021. 16:15

Spski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglasio je da Republika Srpska ima jasne stavove po svakom pitanju, te ocijenio je da situacija u BiH sada izgleda daleko složenija nego ranije.

Odgovarajući na pitanje kako da Republika Srpska odgovori na izazove kao što su najava novih pritisaka iz SAD i od visokog predstanika Valentina Incka, kao i to što Bošnjaci Srbe nazivaju fašistima, Dodik je u video-obraćanju na tribini u Beogradu rekao da sve zavisi Republike Srpske.

"Mnogi u BiH sa nestrpljenjem čekaju dolazak nekog novog visokog predstavnika, ali Republika Srpska smatra da on više nije potreban u BiH i da njegova misija trebala davno da bude ukinuta", naglasio je Dodik na tribini "Republika Srpska pred novim izazovima" koji je organizovalo Predstavništvo Srpske u Srbiji.

On je napomenuo da je tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora sa kandidatom NJemačke za novog visokog predstavnika u BiH Kristijanom Šmitom jasno naglasio da ono što je predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma može da bude predmet razgovora i dogovora, a sve izvan toga ne može.

Dodik je podsjetio na odluke visokih predstavnika u poršlosti, te naveo da Srpska pokušava da nađe adekvatan pristup da u zemljama iz kojih su ti visoki predstavnici dolazili tuži te bivše diplomate za kršenje međunarodnog prava i podvaljivanje rješenja koja nisu zasnovana na međunarodnom pravu.

"Dolazak visokog predstavnika ja ne vidim kao što mnogi ovdje gledaju. Ovo će biti prilika, što sam rekao i Šmitu, da, ako hoće, može rehabilitovati ulogu visokog predstavnika i da se vrati u svoj mandat predviđen Aneksom 10, a ne da se ponaša kao slon u staklenoj bašti", istakao je Dodik.

On je napomenuo da je veliko prisustvo međunarodne zajednice u BiH očigledno postalo dosadno, pa se sada pokušava naći neki novi sadržaja rada.