Banjaluka

Dodik: Sporazum prihvatljiv za koalicione partnere

  • 06.08.2019. 15:36

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj podržava Principe za formiranje vlasti na nivou BiH jer su u skladu sa aktima Republike Srpske, uključujući i Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština.

"Ocijenili smo da je sporazum tri političke partije, koji je juče postignut u Sarajevu, prihvatljiv za koalicione partnere u Republici Srpskoj. Data je podrška odredbama kojima će biti omogućeno formiranje Savjeta ministara", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka delegacija vladajuće koalicije. 

On je istakao da je ocijenjeno da su svi elementi sporazuma u skladu sa aktima Republike Srpske, prije svega sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti. 

"Uvijek smo govorili da saradnja sa NATO i drugim vojnim organizacijama nije sporna, ali da članstvo nije prihvatljivo. Mogli ste vidjeti da u sporazumu nema odredbe o članstvu i da se u perspektivi može o tome razgovarati, ali odgovorni iz Republike Srpske uvijek iza sebe imaju Rezoluciju o vojnoj neutralnosti", podsjetio je Dodik. 

On je izrazio uvjerenje da će vlast na nivou BiH biti formirana u predviđenom roku. 

"Kao koalicija ćemo, nakon imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, koje će izvršiti Predsjedništvo BiH, ponovo razgovarati o učešću u strukturama na nivou BiH", naveo je Dodik. 

On je ponovio da se nepotrebno dugo čekalo na dogovor i da SNSD nije nikoga uslovljavao, niti bilo šta problematizovao. 

"Smatrali smo da je uvažavanje izborne volje naroda iznad svakog pitanja i da je priča, koja je nametnuta od političkog Sarajeva, vješačka jer su imali kalkulacije u vezi sa stvaranjem njihovog širokog bloka. Atmosfera među njima, početkom ove godine, bila je konfuzna i nije se znalo ko ima dominatnu političku snagu za predstavljanje Bošnjaka na nivou BiH", podsjetio je Dodik. 

On je ocijenio da su sada stvoreni uslovi za fomiranje Savjeta ministara. 

"Kada je riječ o sporazumu, Vuk Karadžić je rekao `čitaj kao što je napisano`, a kada govorimo o izdajama izdali smo one koji su ranije izdali u ovakvim sporazumima jer su očekivali da će nešto uraditi. Čitajte onako kao što piše i pustite ove iz OHR-a koji su tumačili duh koga ovdje nema, nego samo slovo sporazuma", rekao je Dodik. 

Komentarišući izjavu lidera SDS-a Mirka Šarovića da je sporazum suštinska kapitulacija i trasiranje puta Republici Srpskoj ka NATO-u, Dodik je rekao da je sve usaglašeno sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti i da nema potrebe da se pravda. 

"Šarović je poznat po pravdanju i očigledno ga je sve pogodilo i nije mogao reagovati odmah, nego je čekao da prođe dan da mu neko sugeriše šta bi bilo dobro da kaže. Izdali smo njegovu izdaju i dogovorili da bude formiran novi saziv Savjeta ministara i vjerujem da će tako biti", zaključio je Dodik. 

Sastanku su prisustvovale delegacije SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske i NDP-a. 

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i i SDA Bakir Izetbegović postigli su juče u Sarajevu dogovor o formiranju Savjeta ministara i potpisali principe za formiranje vlasti na nivou BiH. 

Sastanak je održan u organizaciji Delegacije EU u BiH i uz prisustvo šefa te delegacije Lars-Gunar Vigemarka.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.