Srebrenka Golić

Dodik se aktivno uključio u rješavanje problema na Trgovskoj gori

  • 25.07.2019. 17:24

Do kraja avgusta biće proglašen Park prirode "Una" što bi trebalo da utiče na odluku Hrvatske o odlaganju nuklearnog otpada u blizini granice, odnosno nekoliko kilometara od Novog Grada, istakla je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

Gostujući u programu Radija Republike Srpske, Golićeva je naglasila da se u rješavanje ovog slučaja aktivno uključio i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, te smatra da će se diplomatskim putem doći do rješenja, što su i savjetovali predstavnici potpisnica ESPO Konvencije.

Trgovska gora, u neposrednoj blizini Novog Grada, ne može biti destinacija za odlaganje nuklearnog otpada iz elektrane Krško u Sloveniji, poručuje Golićeva te izražava nadu da će upravo Slovenija i Hrvatska postići dogovor koji bi udaljio ovu vrstu otpada od Republike Srpske i opština u slivu rijeke Une. Podsjeća da je Vlada, u saradnji sa lokalnim zajednicama, preduzela mjere, te na taj način ojačala pregovaračku poziciju.

"Završene su sve procedure od strane Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i krajem avgusta donosimo odluku o proglašenju parka prirode "Una". Bio bi presedan u savremenom svijetu da bilo ko pomišlja, a ne da sprovodi aktivnosti na skladištenju upravo te vrste otpada",  ističe Golićeva.

Na bh. nivou formirana je i komisija sa predstavnicima svih nivoa vlasti, a problem odlagališta delegiran je i pred evropskim institucijama. Ipak, Golićeva ukazuje na činjenicu da još nije formiran Savjet ministara, te se s tim u vezi niko ozbiljnije i ne bavi ovim pitanjem.

"Bila sam spreman da odem na sjednicu Savjeta ministara i da im prezentujem šta smo uradili i sa kim smo kontaktirali. Bila sam u sjedišti ESPO Konvencije u Ženevi, tražeći pomoć i savjet na koji način možemo da se ponašamo u budućem periodu ukoliko bi Hrvatska na tome insistirala", navela je Golićeva u emisiji "Otvoreno rečeno" Radija Republike Srpske.

Predstavnici potpisnica ESPO Konvencije o prekograničnom uticaju na životnu sredinu smatraju da je prije međunarodnih pravosudnih institucija problem potrebno rješavati diplomatijom, pa s tim u vezi Golićeva naglašava da je važno to što se u rješavanje slučaja uključio aktivno i srpski član Predsjedništva BiH.

"Računam da će se diplomatija više aktivirati. Dodik je ponovo zatražio informacije o tome da li ima novih elemenata. To znači da aktivno razmišlja i radi kako bi osujetio namjeru Hrvatske da napravi odlagalište",  ističe Golićeva.

Kada je riječ ekologiji, javnost je zabrinula i informacija o postojanju piralena i curenju nakon požara u Poslovnoj zoni Incel u Banjaluci. Golićeva je naglasila da građani ne treba da strahuju za zdravlje, jer zagađenja nema u širem području Poslovne zone, a toksični piralen nije došao u kontakt sa vodom.

Privrednim subjektima naloženo je da izvrše vanredni zdravstveni pregled zaposlenih u Poslovnoj zoni, a dio radnika već je završio testiranje.

Golićeva je podsjetila da će odgovorni za ovaj problem pomoći finasijski saniranje, a ne isključuje ni krivičnu odgovornost.

Podsjetila je da će postupak sanacije voditi međunarodni ekspertski tim, a sav sporni materijal biće spanjen u zemljama Evropske unije koje imaju takvu vrstu postrojenja.

Golićeva je demantovala navode da je novac za saniranje štete obezbijedio ministar u tehničkom mandatu u Savjetu ministara Mirko Šarović, istakavši da je sredstva obezbijedila Švedska, kroz Program zaštite životne sredine.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.