Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: SDS i PDP zaigrali opasnu igru

  • 21.05.2020. 19:20

SDS i PDP su zaigrali opasnu igru, poručio je to srpski član predsjedništva BIH komentarišući podršku tih stranaka Rezoluciji o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Ovo je, kaže Milorad Dodik, prije svega politička priprema da bi na sličan način pokušali da u Parlamentarnoj skupštini provuku nešto u vezi sa Srebrenicom. Izbjegava se osuda onoga što je ustaški režim učinio na ovim prostorima, poručuje Dodik.

"U toj rezoluciji je moralo pisati da je NDH pokrivala današnju teritoriju BiH, Hrvatske i nekih drugih dijelova i da je državna politika NDH, u kojoj su značajno učestvovali muslimani, imala za cilj da pobije Srbe, Јevreje i Rome na ovim prostorima što su veoma predano radili tih godina i poznata je činjenica koliko je ljudi stradalo", izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Poslanici SDS-a i PDP-a su izvršili političko samoubistvo. Tako je potez tih stranaka ocijenio predsjednik Ujedinjene Srpske. Sa tako krupnom temom kao što je genocid, kaže Nenad Stevandić, se ne može politički eksperimentisati 

"Žao mi je što su poslanici SDS-a i PDP-a, koji su podržali naše amndmane i glasali za njih, glasali za rezoluciju, iako su ti amandmani oboreni zbog bošnjačke većine. Oni su glasali za rezoluciju koja je isključivala amandmane koje su oni podržali. To je u političkom smislu samoubistvo i potpuno nekorektno. Bolje bi im bilo da ništa ne komentarišu nego da pokazuju koliko su se nezrelo ponijeli", kaže Nenad Stevandić, Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

PDP-ov Branislav Borenović ne objašnjava podršku ovoj Rezoluciji, već koristi priliku da napadne SNSD kako se glasanjem ponaša po principu nezamjeranja HDZu BIH. SDS i PDP su nastavili spiralu izdaje srpskih interesa, jasna je Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

"Zahvaljujući glasovima SDS-a i PDP-a Bošnjaci postadoše "prvoborci i antifašisti", iako istorijske činjenice nepobitno govore drugačije. Zahvaljujući potrebi poslanika SDS-a i PDP-a da zadrže kontinuitet svoje pogrešne i antisrpske politike, Srbi, Јevreji i Romi od žrtava genocida i rasnih zakona NDH-a, postadoše "značajan broj žrtava BiH" – bez imena, porijekla, karaktera žrtve, bez pominjanja genocida i Holokausta koji je nad njima izvršen", ističe Snježana Bursać Novaković, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Usvojeni dokument borci su okarakterisali kao ustupak zarad interesa neke političke partije drugima. To nema nikakvog smisla, kaže predsjednik BORS-a, zato što dokument ne odgovara činjeničnom stanju i zato što glavne snage NDH nisu ni pomenute. 

"Ova rezolucija potpuno štura, te da je u ovakvom obliku i sadržaju nikada ne bi prihvatio, jer sam uvjeren da će iza ove rezolucije uslijediti pokušaj da se nametne neka druga rezolucija o osudi nekih drugih snaga ili pripadnika vojnih formacija, pogotovo iz Drugog svjetskog rata, čija uloga nije u dovoljnoj mjeri razjašnjena", kaže Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Nedopustivo je da u Rezoluciji nema osude ustaškog režima zbog zločina nad srpskim narodom koji je najviše stradao u Jasenovcu, Drakuliću, Šušnjarima, Garavicama, Jadovnu, Prebilovcima, Brodu na Drini, smatra Gradski odbor SUBNOR-a Banjaluka.  Ne može se, poručuju, mijenjati istorijske činjenice i prekrajati historija Drugog svjetskog rata.  

Zašto ne osuditi i nazvati pravim imenom one koji su žarili i palili, klali nedužnu djecu, žene i starce", poručuju iz banjalučkog SUBNOR-a.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.