SDA ponovo provocira

Dodik sazvao sastanak sa liderima patrija iz Republike Srpske

  • 23.01.2019. 19:06

SDA smeta ime Republike Srpske. Preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuće pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH i tražiti preispitivanje njenog naziva. U najvećoj bošnjačkoj stranci smatraju da ime Republike Srpske diskriminiše druga dva konstitutivna naroda.

Ne može da se preispituje ništa što je definisano Ustavom, a garantovano Dejtonskim sporazumom, poručuje srpski član Predsjedništva BiH koji se, odmah poslije saopštenja SDA vanredno obratio javnosti. Za sutra najavljuje sastanak svih političkih partija iz Republike Srpske, a ako bude trebalo, tražiće i sjednicu Narodne skupštine. 

Razgovori sa SDA o formiranju vlasti prekinuće se istog momenta kada inicijativa koju planiraju bude upućena u procedru, poručuje Milorad Dodik.

"Ukoliko ova inicijativa krene u formalnom obliku, i prije nego što dođe u Ustavni sud, ovo je inicijativa za razdruživanje u BiH. Republika Srpska nema namjeru da trpi i da čeka ishod tog procesa, ne imajući povjerenja u odluku Ustavnog suda koji djeluje na način na koji smo mi to rekli, odnosno kako je vidljivo. Vidljivo je da Bošnjaci ne žele nikog u BiH", istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

SDA se u saopštenju poziva na Ustav BiH u kome piše da su tri konstitutivna naroda ravnopravna na čitavoj teritoriji BiH. Zato će, kako kažu, pokrenuti proceduru za usklađivanjem naziva Republike Srpske sa Ustavom, a sve na osnovu odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

"Dugogodišnja praksa institucija vlasti Republike Srpske je pokazala da je dosadašnji naziv intenzivno i efikasno korišćen u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima", stoji u saopštenju SDA.

Upravo je u Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH na koji se često pozivaju bošnjački političari, ključ za postojanje, naziv i sve nadležnosti Republike Srpske, poručuje Milorad Dodik. Srpski član Predsjedništva kaže da se takvi potezi SDA neće tolerisati.

"Ukidanje imena je ukidanje Republike Srpske. I ovde nema nikavog drugog cilja. To je dokaz Bošnjacima, muslimanima da ne žele da žive sa drugima. I oni su ti koji krše. Ovo dolazi samo pet dana nakon što je Erdogan rekao da treba promijeniti Dejtonski sporazum", istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

SDA se ozbiljno poigrava sa BiH, poručuje predsjednica Republike Srpske. Najava te stranke je, tvrdi Željka Cvijanović još jedan dokaz neprijateljstva prema Republici Srpskoj, ali i znak da nema trpeljivosti ni tolerancije u SDA. Iako se, kako kaže, SDA zaklinje u Dejton, njeni potezi predstavljaju napad na ono što je definisano Dejtonskim sporazumom, a to je Republika Srpska.

"To će naravno dodatno motivisati političku i narodnu volju u Republici Srpskoj da se branimo od nasrtaja te vrste. U ovom momentu postoji milion stvari koje se moraju uraditi u BiH i na ekonomsko-socijalnom planu i na evrpskom putu, ali su u SDA odlučili da se bave temama koje podižu temperaturu i dodatno razjedinjavaju BiH na unutrašnjem planu i produbljuju nepovjerenje između konstitutivnih naroda", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Oštre reakcije na namjeru političara iz SDA stižu iz cijele Republike Srpske. Predsjednik Narodne skupštine, Nedeljko Čubrilović, poručuje da ta stanka narušava Ustav BiH i Dejtonski sporazum i da su tvrdnje da naziv Republika Srpska služi za bilo čiju diskriminaciju smiješne i degutantne, pogotovo zato što se upravo SDA, koja se poziva na neke odluke Ustavnog suda BiH, protivi sprovođenju odluka o konstitutivnosti srpskog naroda u Federaciji. I iz opozicije u Republici Srpskoj stižu osude namjera stranke koju predvodi Bakir Izetbegović. Opozicioni predstavnici tvrde da  SDA svojim potezima preuzima punu odgovornost za zastoj u razvoju BiH. Iza SDA kriju se ili populizam ili stvarna namjera koja je, poručuje lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, daleko opasnija.

"Ako je to jeftini populizam kog ima dosta BiH, pa hajde, neka ga nosi vrag. Ali ako iza toga stoje neke druge namjere, neki drugi sponzori, onda svi treba da se zabrinemo za svoju budućnost i da se ponašamo ozbiljno. Srećna je okolnost što je Republika Srpska čvrsta, stabilna, što insistucije funkcionišu, što nema nikakvih problema", istakao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske. 

Republika Srpska ostaće trajna i neupitna sa svim svojim nadležnostima, bez obzira na sve pokušaje opstruisanja, poručuju njeni politički predstavnici. Današnja najava SDA nije prvi put da bošnjački političari dovode u pitanje ime Republike Srpske. Zbog njega se, još 2004. godine, bunio Sulejman Tihić, bivši bošnjački član Predsjedništva, koji je podnio, pa ubrzo i povukao zahtjev za izmjenu imena Republike Srpske.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок