Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Sarajevska politička čaršija favorizuje antisrpsko raspoloženje

  • 13.09.2020. 08:29

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTS da je upoznao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa prijetnjama koje dolaze iz Sarajeva.

"Razgovarali skoro dva sata i moja je obaveza da upoznam predsjednika Srbije o svim događajima u BiH jer je Srbija potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma. Sarajevska politička čaršija favorizuje antisrpsko raspoloženje i nijedan uspjeh srpske politike nije prihvatljiv za političare u Sarajevu. U Sarajevu ista meta, isto odstojanje, vodi se antisrpska politika sa željom da nestane Republika Srpska", rekao je za RTS Milorad Dodik.

Politička scena u Sarajevu posebno se uskomešala poslije potpisivanja Vašingtonskog sporazuma. 

"Bošnjaci su uvijek bili mezimci SAD i zato sada pokazuju osjećanje ugroženosti. A kada se pomene pitanje zašto je moguće da kada imate gotovo identičnu situaciju na Kosovu i BiH, Albancima je dozvoljeno, a Srbima nije pravo na samoopredeljenje u Republici Srpskoj. Zato Bakir Izetbegović i prijeti da se u BiH ništa neće završiti lako i da ako treba da će BiH braniti i novim ratom", kaže Dodik.

Srpski član Predsjedništva tvrdi da pokretanje vojske nije moguće bez saglasnosti sva tri predstavnika u Predsjedništvu, a da po Dejtonskom sporazumu policija iz jednog entiteta ne može da prelazi u drugi pa ne zna čime Izetbegović prijeti iako jačaju namjensku industriju u Federaciji BiH dok je u RS ona uništena.

Od stava da Republika Srpska ima pravo na samoopredeljenje Milorad Dodik ne odustaje i o tome je razgovarao i sa Metjuom Palmerom.

"Palmer je rekao da je stav SAD da su Kosovo i RS neuporedive, ali mi ćemo stalno insistirati na tome da su uporedive i da RS ima pravo na samoopredeljenje", rekao je Dodik.  

Milorad Dodik je najavio da će u ponedjeljak zatražiti od Predsjedništva BiH da izmjesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim iako unapred zna da od toga nema ništa.

"Vidljivo je da BiH u svakoj prilici želi da se dodvori Amerikancima i zato sam na ovom primjeru htio da pokažem licemjerje bošnjačke strane", rekao je za RTS Milorad Dodik.