Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Sa Medvedevim o gasifikaciji Srpske i neformiranju vlasti u BiH

  • 19.10.2019. 13:15

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će danas u Beogradu sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim razgovarati o projektu gasifikacije Republike Srpske, ali i o političkoj situaciji u Srpskoj u vezi sa neformiranjem vlasti na nivou BiH.

Dodik je rekao novinarima na batajničkom aerodromu, uoči početka vojne vježbe "Sloboda 2019", da će sa Medvedevim razgovarati i o drugim vidovima saradnje.

"Republika Srpska ima namjeru da se pridruži gasovodu "Turski tok". To zavisi od toga kada će gasovod da stigne u Srbiju, onda će, naravno, da krene i u Srpsku", rekao je Dodik.

On je naveo da su predstavnici Republike Srpske sa rukovodstvom "Gasproma" ranije dogovorili određene aranžmane, o čemu će, takođe, danas razgovarati s Medvedevim.

Srpski član Predsjedništva BiH je napomenuo da će sa ruskim premijerom razgovarati i o drugim vidovima saradnje, uključujući i ekonomsku.

"Upoznaću ga sa političkom situacijom u Republici Srpskoj i problemima koji su nastali u vezi sa neformiranjem vlasti u BiH", rekao je Dodik, koji će sa Medvedevim razgovarati i o situaciji u Ruskoj Federaciji, te planovima Rusije za ekonomsku i svaku drugu saradnju.

Dodik je rekao da je činjenica da Srbija i Rusija već duže vrijeme imaju odličnu saradnju, koja je važna i sa stanovišta Kosova i Metohije.

"Pozicija Rusije se pokazala kao neutralna. Oni podržavaju lokalne strukture vlasti i ne miješaju se u unutrašnja pitanja, imaju svoje vojno-političke prioritete i Rusija nije priznala Kosovo", rekao je Dodik.

Govoreći o BiH, Dodik je ponovio da Rusija stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je njena pozicija oko toga više puta jasno saopštena i dokazana kroz duži vremenski period.

Dodik je napomenuo da Moskva ima jasan stav i u okviru UN, te da se zahvaljujuću Rusiji u Savjetu bezbjednosti može čuti i stav Republike Srpske.

"Zahvaljujući Rusiji ima prilike da se čuje i naša strana, jer visoki predstavnik u BiH godinama dolazi i manipuliše, najčešće situacijom u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

On je napomenuo da će krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca biti održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN o situaciji u BiH.

"Mi se pripremamo da napišemo izvještaj, koji ćemo, kao i do sada, da dostavimo prije svega našem prijatelju, ruskom amabasadoru u BiH Petru Ivancovu", rekao je Dodik.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)