Posjeta Rusiji

Dodik sa Lavrovim o saradnji i zastojima u formiranju vlasti

  • 05.06.2019. 20:01

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Sankt Peterburgu da će na predstojećem sastanku sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim razgovarati o saradnji Republike Srpske i BiH sa Rusijom i globalnim i regionalnim pitanjima, te da će ga upoznati o zastojima u formiranju vlasti na nivou BiH.

"To šteti rejtingu BiH u svijetu i, umjesto da pričamo o nekim važnim investicijama i slično, moram trošiti vrijeme da objašnjavam zašto je neko odlučio da ignoriše formiranje vlasti", rekao je Dodik, koji boravi u višednevnoj posjeti Sankt Peterburgu, gdje će učestvovati na Međunarodnom ekonomskom forumu, pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina. 

Dodik je za ATV rekao da je danas održao niz sastanka sa predstavnicima određenih banaka i kompanija. 

"Gledali smo da vidimo kako možemo sarađivati sa VTB bankom, koja je druga najveća u Rusiji. Pregovaramo da jedna singapurska kompanija dođe krajem iduće sedmice u Banjaluku da bismo vidjeli mogućnosti investiranja u Srpsku u infrastrukturne projekte i u prozvodnju dijelova automobila. Večeras ćemo se sastati sa predstavnicima kompanije zainteresovane za naše poljoprivredne proizvode, a, osim toga, neke ruske kompanije zainteresovane su za IT programe i naše potencijale na tom planu", naveo je Dodik. 

On je najavio da će se sutra sastati sa predstavnicima Katara sa kojima će razgovarati o saradnji i mogućim investicijama, ali i sa rukovodstvom Sankt Peterburga.     

Dodik je dodao da će na planu saradnje sa rukovodstvom Sankt Peterburga biti potpisana "Mapa puta" aktivnosti za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Srpske za period od 2019. do 2021. godine.     

"To su naši dobri prijatelji. Bivši gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko vodi kompaniju `Rosato`, jednu od najvažnijih ruskih kompanija. Srešću se sa njim da vidimo da naše kompanije sarađuju sa tom", rekao je Dodik. 

On je najavio da će se sastati i sa rukovodstvom ruske kompanije "Gasprom" kada je riječ o gradnji gasovoda "Turski tok" prema Republici Srpskoj, odnosno od Bijeljine prema zapadu Srpske. 

"Projekat gasifikacije je važan za Srpsku i to je mogućnost da privredi bude ponuđen jeftiniji energent", rekao je Dodik. 

On je dodao da će se narednih dana sastati i sa rukovodstvom kompanije "Zarubežnjeft" sa kojim će razgovarati o tome da bude obezbijeđeno sigurno funkcionisanje te firme u Srpskoj. 

Dodik je naglasio da je Međunarodni ekonomski forum jedan od najvećih u svijetu. 

"Dolazi značajan broj državnika, pa i predsjednik Kine Si Đinping, što daje poseban značaj ovom skupu jer je Kina najbrže rastuća ekonomija u svijetu", ocijenio je Dodik.