Predsjednik Republike Srpske

Dodik: Ruska Federacija protiv revidiranja Dejtona

  • 21.09.2018. 19:32

Ruska Federacija zalaže se za poštovanje Dejtonskog sporazuma, i protivi se njegovom revidiranju. Bilo kakve reforme moguće su samo uz dogovore dva entiteta i tri naroda. To je poruka ruskog ministra spoljnih poslova, Sergeja Lavrova.

Nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske i delegacijama Srpske i Rusije, Milorad Dodik naglasio je da su Rusi prijatelji Republike Srpske, i da će, kao i do sada, sarađivati na ekonomskom, obrazovnom, političkom, kulturnom, ali i svakom drugom planu. Predsjednik Republike i šef ruske diplomatije imaju identične stavove kada je u pitanju miješanje stranaca i eksternih faktora u unutrašnja pitanja. Od tog stava, kako su rekli, neće odstupiti.

"Naravno da treba da prestane miješanje u unutrašnje stvari u BiH ako ona treba u budućnosti na bilo koji način da funkcioniše kao suverena zemlje. Miješanje stare američke administracije oličene u liku američke ambasadorske je prešlo svaku liniju dobrog ukusa i nju ne doživaljavamo prijateljski", istakao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

"Ono što do sada zapad imenuje ovdje, visokog predstavnika koji smije da ukida bilo koje odluke postignute u dogovoru između tri naroda, ja smatram da je to apsolutno nedopustivo", istakao je Sergej Lavrov,ministra spoljnih poslova Rusije. 

Ministar inostranih poslova istakao je da svaka zemlja, pa i BiH, ima pravo da održava dobre odnose s kim god hoće, i da nijedna druga država nema pravo da uslovljava Republiku Srpsku da bude "za ili protiv Rusije". 

Rusija nema loš uticaj u Republici Srpskoj, kao što neki žele da prikažu, poručio je predsjednik Republike Srpske. Podrška i saradnja s tom zemljom ima nemjerljiv značaj za Srpsku, i to na svim poljima. 

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, rekao je da je današnji sastanak bio posvećen upravo i načinima na koji se ta saradnja može produbiti. Osim izvoza voća i povrća, kao i mlijeka i mesa na čemu se tretnutno radi, šansu vidi i u naftnoj industriji.

"Razgovarali smo o tome na koji način sarađivati dalje, na pitanjima istraživanja sirove nafte na podrčuju Republike Srpske, ali i na izgradnji fabrike sirovog gasa u Zvorniku, oko čega smo potpisali ugovor sa "Gazpromom", istakao je Dodik.

"Prije svega mislim na preduzeće kćerku i Zarubežnjeft, rafineriju Brod i fabriku u Modriči i mrežu pumpi. U decembru prošle godine između Gasprome i Gas RS-a je potpisan sporazum o izgradnji fabrike za proizvodnju tečnog gasa u Zvorniku", istakao je Lavrov. 

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije od Republike Srpske dobio je odlikovanje za izuzetan doprinos Republici Srpskoj – Orden Republike Srpske na ogrlici. Taj orden dodeljuje se šefovima stranih država, najistaknutijim ličnostima za izvanredan rad i zasluge, kao i ličnostima i institucijama za značajan doprinos u stvaranju Republike Srpske.  

Poslije sastanka i razgovora sa predsjednikom Republike i delegacijama dvije Vlade, Sergej Lavrov sastao se i sa šefom diplomatije Srbije, Ivicom Dačićem. Sastancima su prisustvovali i ministri u Vladi Republike Srpske. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.