Predsjednik SNSD-a

Dodik: Rezolucija nigdje ne osuđuje blajburšku misu u Sarajevu

  • 01.06.2020. 15:22

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da u Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, nigdje nema osude služenja blajburške mise u Sarajevu.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o ovoj rezoluciji, Dodik je rekao da je neprihvatljivo da se u ovom dokumentu navodi da je Nezavisna Država Hrvatska takozvana, a ona to nije bila.

On je naveo da se u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH daju samo smjernice povodom održane blajburške mise, a izbjegavaju da opštinski, kantonalni i entitetski organi reaguju na tako nešto.

Dodik je rekao da je neprihvatljivo da poslanici opozicije ostrašćeno govore u parlamentu Republike Srpske o tome kako će se ova rezolucija dostaviti međunarodnim institucijama.

- Ovo ne može biti veći udarac za srpsku nacionalnu istoriju i srpsku nacionalnu državnost - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da kao srpski član Predsjedništva BiH neće prihvatiti da ovaj dokument ide dalje, ali da ne može ni zaustaviti, jer je manjina u Predsjedništvu BiH.

- Sramno je što je kapacitet Republike Srpske obezbijeđen tamo tako što su dva iz SDS-a, dva iz PDP-a i jedan iz SDA iz Republike Srpske glasali i dali kapacitet, a većinska volja srpskog naroda u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nije poštovana - istakao je Dodik.

On je rekao da je sve i jedan dokument iz jasenovačke građe koji je otišao iz Arhiva Republike Srpske vraćen.

Dodik je predložio da se formira posebna komisija parlamenta Republike Srpske da izvrši uvid u Arhiv Republike Srpske i da vidi da li ti dokumenti ovdje postoje, kako bi se jednom skinula laž opozicije o toj arhivi.

- Nije izgubljen nijedan dokument iz jasenovačke građe, svi su savremeno na pravi način obrađeni. Sva jasenovačka građa koja je iz Arhiva Republike Srpske predata u Muzej Holokausta u Vašingtonu je digitalizovana i mikrofilmovana, a njene kopije su predate Arhivu Republike Srpske - istakao je Dodik.

On je rekao da je Muzej Holokausta iz Vašingtona predao Arhivu Republike Srpske oko 3.500 kolor snimaka i 632 mikrofilma sa više od 35.000 pojedinačnih snimaka.

Dodik je rekao da će SNSD predložiti da skupštinska delegacija ode u Muzej holokausta i sačini izvještaj o toj građi i da se formira novi anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske u tom pogledu.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.