Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Republika Srpska na putu izlaska iz BiH

  • 13.02.2020. 19:05

Republika Srpska krenula je na put izlaska iz BiH i sa tog puta nema povratka, poručio je to srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dejtonski sporazum je srušen prije svega intervencijom međunarodnog faktora i nametanjem rješenja a sada se to radi preko Ustavnog suda, kaže Dodik. Ukoliko nema dogovora oko toga da strane sudije odu onda nema ni BiH, tvrdi Dodik.

"Ja želim da svi u Republici Srpskoj znaju došlo je do zida mi moramo da odlučimo da li ćemo prihvatiti da opet nam govore te floskule da nas održe u priči načela, a u suštini podrivaju a u suštini podrivaju naša prava, ili da Republika Srpska učini ono što mora", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Ono što Republika Srpska ne mora jeste da trpi atmosferu u kojoj svakodnevno rasipa energiju i da se brani od nekih napadača, kaže predsjednik Željka Cvijanović. Institucije će kaže i po ovom pitanju donijeti odluke u interesu građana i spremne su da se usprotive svemu što smanjuje ustvni kapacitet Srpske. 

"Ovo što se dešava čitav niz godina nastojanja da se oduzmu nadležnosti pa se to radilo preko visokog predstavnika sad se to radi na drugi način preko Ustavnog suda, u kome tri strane sudije služe kao dio glasačke mašinerije koja po pravilu radi na štetu Republike Srpske, izlazi iz svog mandata ne štiti ustavnost već normira neka nova pravila koja služe izmjeni sistema koji nam je dao Dejton", istakla je Željka Cvijanović, predsjendik Republike Srpske.

O svemu ovome biće riječi i u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Detalji će biti precizirani na Kolegijumu koji će biti održan sutra.

"Moj prijedlog je da se održi u ponedjeljak poslije Kolegijuma moći ćemo da govorimo o vremenu i datumu obzirom da ima još poslova da se uradi, a šta će biti i kako ne bi da ulazimo u tu vrstu nagađanja", naglasio je Nedeljko Čubrilović, predjsenik Narodne skupštine Republike Srpske.

Da je najnovija odluka Ustavnog suda po pitanju poljoprivrednog zemljišta neodrživa i neprimjenjiva poručuju i iz Pravobranilaštva Republike Srpske. Ta pitanja su stroga pitanja entiteta što jasno propisuje Ustav kaže Milimir Govedarica. 

"U daljem radu Pravobranilaštvo će se držati Ustava Republike Srpske, a odluke koje nisu u skladu sa Ustavom teško mogu biti sprovedene odnosno da budem precizan neće tehnički ni pravno moguće provesti", rekao je Milimir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske.

U Republici Srpskoj juče je donesen jedinstven stav. Obustavljanje odlučivanja u zajedničkim institucijama, sve dok ne bude donesen novi Zakon o Ustavnom sudu BiH, u kojem neće biti stranaca.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина