Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Republika Srpska će opstati, uprkos osporavanjima!

15:32, 14.01.2021.
Izvor: Srna
Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da Republika Srpska nije slučajan istorijski odraz, nego je težnja srpskog naroda za slobodom i zato će kao takva opstati uprkos svima koji je osporavaju.

"Očigledno je da je pobjeda DŽozefa Bajdena na predsjedničkim izborima u SAD osokolila neke snage koje su se smatrale poraženim u protekle četiri godine mandata Donalda Trampa. Neki sa strane koji se miješaju u odnose u BiH imaju nepromijenjene stavove, ali mogu se čuti i stavovi da je opasno zadirati u untrašnja pitanja BiH, odnosno politički sistem i uređenje i da su apsolutno neodrživa očekivanja za nekom vrstom centralizacije", rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Na pitanje kako komentariše česte prijetnje političkog Sarajeva novim predsjednikom SAD i da li misli da će Bajden slušati želje političkog Sarajeva ili će uvažavati političku realnost u BiH, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da činjenica da se političko Sarajevo srčano zalaže za ukidanje sadašnjeg sistema i uvođenje unitarističkog govori da BiH nije zemlja koja ima smisla i time se potvrđuje nemogućnost njene održivosti.

"To što sanjaju ovu vrstu priče je jedna stvar, ali se time dovodi u pitanje odnos koju imaju prema bilo kojoj inicijativi koja se pojavi i govori o drugačijim mogućnostima uređenja BiH. Činjenica da je SDA usvojila rezoluciju u kojoj se govori da treba ukinuti entitete i uvesti BiH sa regijama govori o njihovom nezadovoljstvu u BiH. Jednako tako smo i mi nezdovoljni BiH, samo iz drugih razloga i povoda", pojasnio je Dodik.

On je ponovio da se Srbi nisu borili za BiH, nego za svoju državu i da nikada nisu bili bosanski, nego Srbi koji su htjeli da se integrišu sa svojim srpskim narodom.

"Više od 140 ustanaka je podignuto za vrijeme Turaka i Austrougarske, odnoso protiv okupatorske vlasti i svi su imali srpski predznak u borbi za slobodu i integraciju srpskog naroda. Republika Srpska je formirana prije sukoba u BiH, to je slobodarski čin naroda, Ustav je usvojila 28. februara 1992. godine, što govori da je demokratska tvorevina srpskog naroda koja će kao takva i ostati", poručio je Dodik.

On je ocijenio da narod mora biti svjestan stalnog pritiska političkog Sarajeva za ukidanjem Repbulike Srpske, kao i da ne treba vjerovati domaćim izdajnicima kada kažu da je niko ne pritišće.

"Zato se moramo okupljati uz ideju Republike Srpske i praviti kompromis bez obzira da li je neko vlast ili opozicija u Srpskoj, a na nivou BiH ne smijemo dozvoliti raspirivanje želja političkog Sarajeva", ukazao je Dodik u intervjuu Srni.

Govoreći o pismu koje je nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić uputio Bajdenu u kojem je iznio slične stavove koje zastupa i političko Sarajevo o navodnoj "građanskoj BiH", a ustvari unitarne BiH, Dodik je rekao da je Mesić bivši funkcioner i penzioner koji pokušava da bude aktuelan i da bi bilo zanimljivo šta bi sadašnji predsjednik Hrvatske Zoran Milanović pisao Bajdenu.

Kada je riječ o pokušaju smjene Savjeta ministara u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Dodik je ocijenio da se politička borba opozicije može smatrati legitimnom, ali da nije imala dovoljno glasova, niti atmosferu za smjenu.

"Savjet ministara nije vlada, nego treba da predstavlja različite interese. U tom pogledu predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je u vremenu pandemije virusa korona radio dobar posao, ne samo za Srpsku, nego i za BiH", istakao je Dodik.

On je naglasio da BiH nema unutrašnje nadležnosti za ekonomska pitanja, nego spoljne, ali da su neke nadležnosti prigrabljene nakon neustavnih djelovanja viskih predstavnika.

Na konstataciju da se stiče utisak da je Centralna banka BiH u funkciji bošnjačke politike, Dodik je rekao da je činjenica da je prvobitna namjena te institucije izgubljena, jer je trebalo da bude banka dva entiteta, a ne BiH.

"Ovo danas nije Centralna banka BiH, nego par ljudi iz Sarajeva koji su povezani sa međunarodnim ekonomskim mešetarima. Nema nijedne centralne banke koja se nije uključila u rješavanje krize izazvane virusom korona, osim Centralne banke BiH koja nije htjela ni od viška novca pomoći u saniranju štete", naglasio je Dodik.

Govoreći o ekonomskoj situaciji i posljedicama pandemije na ekonomiju, Dodik je naveo da će Republika Srpska i u ovoj godini imati stabilnu finasijsku situaciju bez obzira na neprihvatanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer je u Pismu namjere tražen prenos nadležnosti sa entiteta na nivo BiH.