Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik poručio - Republika Srpska nema potrebe za avanturizmom

  • 28.08.2019. 19:03

Republika Srpska nema potrebe za avanturizmom, sve što budemo radili radićemo da se ojača izvorni dejtonski sporazum - poručio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Ukoliko do 5. septembra dogovora ne bude, povlačimo se iz sporazuma o vojsci, indirektnim porezima, sudu, tužilaštvu i svemu onome što je nametnuo visoki predstavnik, a o tome ćemo razgovarati sa Parlamentom Federacije, ni sa kakvim zajedničkim institucijama, kaže Dodik. 

Na prijetnje Željka Komšića da će svi koji otimaju nadležnosti BiH završiti u Hagu ili pod zemljom, Dodik odgovara da se na Komšićevu stranu stavio i OHR i da je tu riječ o onima koji su ranije nešto oteli pa bi sad to opljačkano da brane.

"Naši potezi neće biti mimo Ustava i tražićemo upravo da se afirmiše ustavna struktura BiH kako tamo piše, a ne kako je to neko nasiljem nametao, a sada kroz tako histerične izjave Komšića pokušava da očuva ono što je oteto", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Da je sve što stiže iz Sarajeva politička igra bez previše političke pameti - vjeruje i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. Upravo ta igra, kako kaže, blokira cjelokupan politički život, demokratiju ali i sprovođenje izbornih rezultata. Ipak, bez obzira na blokade, institucije Republike Srpske mogu donijeti svaku važnu odluku kojom će zaštiti Republiku Srpsku i njene građane, tvrdi Željka Cvijanović.

"Nama je dosadilo maltretiranje iz Sarajeva, dosadile su nam izgubljene šanse koje smo mogli da pretvorimo u dobre šanse, a na kraju su bile izgubljene, pregovori koji su jalovi ničem ne doprinose, gubite vrijeme, pričate, na kraju od toga nema ništa, u Sarajevu vam stvari funkcionišu tako da jedan političar kaže da nešto može, a drugi da ne može", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Blokada iz Sarajeva košta Republiku Srpsku i finasijski. Premijer Radovan Višković tvrdi da se Republika Srpska neće odreći novca koji uzima Federacija nego da će sve to naplatiti, i to sa kamatom. Jasno je kaže da se Republika Srpska pokušava urušiti na sve načine. 

"Nama ta BiH treba kao država koliko je njihov interes da se nađemo tu, a kada smatraju da nije u interesu BiH da Republika Srpska tu bude mi im želimo sreću na tom putu", naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Nisu propustili da reaguju ni iz OHR-a, kao i obično uglavnom na izjave predstavnika Republike Srpske. Tvrde u OHR-u najave Milorada Dodika su podrivanje državnih nadležnosti i institucija, te da je riječ o jednostranim potezima koji su antidejtonski i neprihvatljivi. 

ATV je danas na adresu OHR-a uputila pitanje da li OHR vidi antidejtonsko djelovanje u potezima  druga dva člana Predsjedništva koji formiranje vlasti uslovljavaju ANP-om koji se kao uslov nije pominjao nikada, i da li je antidejtonski to što se zbog toga volja građana ne sprovodi ni nakon gotovo godinu dana od izbora. Odgovor smo dobili, ali ne na postavljena pitanja. U odgovoru iz OHR-a poručuju "da su svjesni potrebe da se vlasti na svim nivoima formiraju što brže kao i da je  neophodno da se u tom procesu poštuju važeće odluke Predsjedništva BiH i zakonski okvir BiH. OHR apeluje na smirivanje antidejtonske retorike, jer ne doprinosi stabilnosti i prosperitetu BiH, te poziva političke lidere da se fokusiraju na pronalaženje potrebnih rješenja koja bi omogućila formiranje vlasti".