Predsjednik SNSD-a

Dodik poručio - Republici Srpskoj su potrebne izmjene Ustava

  • 13.07.2020. 19:08

Republici Srpskoj su potrebne ustavne promjene, i mi ćemo se time pozabaviti čim završi korona kriza - poručio je Milorad Dodik. Predsjednik najveće partije u Srpskoj, gostujući na ATV-u, izjavio je da smatra da bi sa novim Ustavom, Republika funkcionisala transparentno i efikasno.

"Mi mislimo sa ovim koalicionim kapacitetom, kada se sve ovo malo smiri oko virusa, ući u novu promjenu Ustava, eliminisati sve one probleme koje imamo vezano za ponašanje i zloupotrebe Ustava i ustavne strukture koja je nametnuta od strane visokog predstavnika kao što je to Vijeće naroda", rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD.

Da bi se mijenjao Ustav, potrebna je dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini. Ipak, suština zloupotrebe Ustava se odražava u tome da sve odluke koje donese parlament Srpske, završavaju u Vijeću naroda - čime taj organ dobija šansu da blokira i pitanja koja nisu od vitalnog nacionalnog interesa, ocjenjuje profesor ustavnog prava, Mile Dmičić.

"Suština je da se otklone sve one prepreke, koje postavljaju posebno klubovi naroda u okviru Vijeća naroda. Zloupotreba veoma širokog prvo ćemo reći normativnog, a potom praktičnog shvatanja pitanja vitalnog nacionalnog interesa", istakao je Mile Dmičić, profesor ustavnog prava.

Gostujući na ATV-u, Dodik je istakao da će se koalicija sa republičkog nivoa na nadolazećim izborima preslikati i na lokal. Prema njegovoj procjeni, stranke koje zajedno nastupaju u Narodnoj skupštini će zajedno nastupati i na lokalnim izborima - u 95 odsto slučajeva.

"Mada smo rekli da bilo koji od naših partnera ko misli da treba da ima kandidata, nikakav problem to nije, jedino ono što je neprihvatljivo za nas jeste da koaliraju sa opozicijom, i da u tom pogledu mi ne možemo prihvatiti da dajemo kapacitet na nekim mjestima ljudima iz te opštine za članove te partije", naglasio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD.

Lider SNSD-a je ocijenio da je u nadolazećem periodu potrebno formirati kompaktnu strukturu vlasti, koja bi trebalo da se obračuna sa posljedicama korona virusa. Dodik smatra da je ključ za efikasnu borbu upravo stabilna politička situacija. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.