Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Podgorica da promijeni odnos prema srpskom narodu

  • 22.12.2018. 17:01

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Crna Gora mora da promijeni svoj odnos prema srpskom narodu u cjelini i da mu da jednaka prava i slobode kakva uživa crnogorski narod u Srbiji i Republici Srpskoj.

Dodik je ukazao da određene službe Crne Gore "rovare" po Republici Srpskoj, posebno po Hercegovini, gdje pokušavaju da destabilizuju taj dio. 

"Čak smo imali primjere kada su neki lokalni funkcioneri tražili pripajanje Crnoj Gori jedne od opština koja je na granici sa Crnom Gorom, što govori o pokušaju uticaja same Crne Gore", rekao je Dodik novinarima u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsjednika Crne Gore Milo Đukanović da se "određeni krugovi u Srbiji, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/, trude da zaoštre odnos prema Crnoj Gori", Dodik je naveo da je nepotrebno to što je Đukanović rekao, ali da je očekivano. 

"Mislim da je to greška i da pogotovo Đukanović ne bi trebalo da se stavi u ulogu da može da drži predavanje srpskom narodu i Srbiji u cjelini", istakao je Dodik. 

On je ocijenio da nije pristojno da se Đukanović "petlja" u rad Crkve i da u tom pogledu daje preporuke. 

"Stojim iza jedinstva SPC i mislim da bi apsolutno bilo krajnje nekorektno prema srpskom narodu da se učini nešto o čemu Đukanović priča. Očigledno je da to što je rekao znači da je Crna Gora krenula tim putem", naveo je Dodik. 

On smatra da Crna Gora mora da promijeni svoj odnos prema srpskom narodu u cjelini i da se u tom pogledu daju jednaka prava i slobode srpskom narodu kakva uživa crnogorski narod i predstavnici crnogorske nacije u Srbiji i Republici Srpskoj. 

"U mnogim opštinama u Republici Srpskoj Crnogorci su izabrani u Vijeće nacionalnih manjina i sa njima veoma uspješno sarađujemo. Sa druge strane, takve poruke koje su sinoć došle od Đukanovića apsolutno nisu bile potrebne. Republika Srpska će naći svoju politiku i odgovore na sve to", naglasio je Dodik. 

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je sinoć da dio javnosti u Srbiji osporava pravo Crnoj Gori da donosi odluke u sopstvenom interesu, kao i da su se određeni krugovi u Srbiji, nosioci vlasti, medijski i Srpske pravoslavne crkve trudili da zaoštre odnos prema Crnoj Gori. 

Đukanović za Televiziju Crne Gore rekao da "posljednjih godinu dolazi do zaoštravanja odnosa Srbije sa Zagrebom, Prištinom, pa i Podgoricom, te da ne može da razumije čemu kvarenje odnosa Srbije sa susjedima".

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)