Predsjednik Srpske o zločinima

Novi izvještaj o Srebrenici obuhvatiće i stradanje Srba

  • 09.08.2018. 13:13

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će novi izvještaj o Srebrenici, koji će sačiniti najveći autoriteti u svijetu koji se bave pitanjima ratnih zločina, obuhvatiti period od 1992. do 1995. godine i da će taj dokument uključiti i zločine koji su počinjeni nad Srbima.

Dodik je istakao da će sve što je tačno, što je vrijeme pokazalo da je tačno u izvještaju iz 2004. godine Komisije o događajima u Srebrenici ostati u novom izvještaju, ali je naglasio da nesumnjivo mora da se dodaju i mnoga mjesta u kojima su pobijeni Srbi. 

"Izvještaj o Srebrenici ne može da bude lociran na jednu sedmicu, nego mora da obuhvati period od 1992. do 1995. godine. Ako izdvojimo samo jednu sedmicu, naravno da se stiče pogrešan utisak o tome kao da Srebrenica nije postojala nikada prije toga", izjavio je Dodik novinarima u Bijeljini gdje je prisustvovao obilježavanju slave grada Svetog Pantelejmona. 

On je istakao da je to intencija, a ne da bi se reklo da nije bio zločin. 

"Da bio je, ali u izvještaju ne piše da je bio zločin nad Srbima. Mi želimo da to kaže komisija koja želimo da bude međunarodna, da najveći autoriteti koji se se bave pitanjima ratnih zločina u svijetu naprave izvještaj", istakao je Dodik. 

On je rekao da će naredne sedmice biti popravljen sramni izvještaj Vlade iz 2004. godine, u kojem nema ničega, osim mnogo špekulativnih elemenata. 

"To ne radimo da bismo osporili ono što je stvarni zločin, mi nikada nismo krili ljude koji su počinili zločin prema drugima, prema Bošnjacima bilo gdje, jer bi to značilo da onda postoji kolektivni pristup tome svemu. To nije, ali taj izvještaj želi da napravi kolektivni pristup i odgovornost naroda, Republike Srpske prije svega", naglasio je Dodik. 

Narodna skupština Republike Srpske u utorak, 14. avgusta, razmatraće na posebnoj sjednici Informaciju o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine. 

Predsjednik Srpske dodao je da su u naziv Republika Srpska ugrađeni ne samo životi 30 hiljada ljudi nego sav život i budućnost srpskog naroda i da je apsolutno nemoguće mijenjati ovo ime. Dodik je rekao da je Republika Srpska ustavna kategorija zapisana u Dejtonskom sporazumu i u ustavima i Srpske i BiH. 

On je poručio potpredsjedniku Srpske Ramizu Salkiću, koji je rekao da naziv entiteta treba mijenjati, da u tom pogledu "ne provocira i ne iritira". 

"Nit se on pita, niti on može da čak i pokrene inicijativu. To je notorna glupost sitnog malog političara", izjavio je Dodik novinarima. 

Prema njegovim riječima, ako se Salkiću ne sviđa naziv Srpska, ima mjesta gdje može biti. 

Dodik je primijetio da te koji ruše ili osporavaju Dejtonski sporazum očigledno neće primijetiti međunarodni faktor, koji je izgubio i gubi svaki dan svoju ulogu i značaj u BiH. 

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić rekao je u utorak, 7. avgusta, na tribini u Gradiški da svi građani Srpske moraju imati jednaka prava, da se jednakost mora ogledati i u nazivu entiteta, što trenutno nije slučaj, i da zato treba promijeniti nazive entiteta. 

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм