Milorad Dodik

Nikad neću dopustiti da Srpska bude preglasana

  • 18.07.2019. 19:11

Nikada neću dozvoliti da Republika Srpska bude preglasana u bilo čemu, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BIH, Milorad Dodik, tokom obraćanja poslanicima. Odluka o izgradnji Pelješkog mosta, koju su preglasavanjem donijela druga dva člana Predsjedništva, štetna je po vitalni interes Republike Srpske, kaže Milorad Dodik. Tvrdi - to je samo odraz njihove neozbiljnosti i neodgovornsti u vođenju politike. Pitanje pelješkog mosta trebalo bi, tvrdi Dodik, da otvori i druge teme sa Hrvatskom. Jasno je, kaže, da stopiranje izgradnje ne bi nikome ništa dobro donijelo. Dodik objašnjava i da je u ovom slučaju predmet rasprave zaštita vitalnog interesa Republike Srpske. Zbog toga će Narodna Skupština o tom pitanju imati posljednju riječ. 

"Smatram da bi stupanje na snagu ovog zakona i usvajanja stava bilo destruktivno i štetno po vitalni interes čitave BiH, i Republike Srpske, a konačnu odluku u skladu sa nadležnostima propisanim Ustavom prepuštam Narodnoj skupštini RS kao najveće zakonodavnom tijelu naše Republike," rekao je Dodik.

Trgovska gora, granica kod Kostajnice, povratak imovine preduzećima iz Srpske, samo su neka od pitanja koja bi trebalo da budu otvorena podrškom izgradnji Pelješkog mosta. Upravo zbog svega toga treba se odmaknuti od jednostranih ineteresa i graditi međukomšijske odnose, poručuje Dodik.

"Već ranije je utvrđeno da će kada se most izgradi plovila iz BiH moći pristupiti moru jer je obezbijedjen neompetan pristup morskim vodama i teritorijalnom moru prava BiH treba poštovati, ali pri tome treba voditi i računa i ostalim interesima zemalja i ne praviti tenzije tamo gdje su one suvišne," rekao je Dodik.

Diskusija o vitalnom interesu povela se tek na kraju prvog dijela posebne sjednice. Skoro tri i po sata diskusija nije imala veze sa temom. Šef kluba poslanika PDP-a, Perica Bundalo, rekao je da je saglasan sa Dodikom da se danas ne govori samo o mostu već i da potez Džaferovića i Komšića ima širi kontekst. Svako ko misli da ovo pitanje nije od vitalnog inetresa za Republiku Srpsku, griješi, poručuje Bundalo. Protivljenje izgradnji pelješkog mosta je, kako kaže, prst u oko i Hrvatskoj i Evropskoj uniji. Uz zaključke o formiranju ad hoc radnog tijela Narodne skupštine, koje bi se bavilo problemima Srba u Hrvatskoj, pokretanje vitalnog interesa PDP će podržati, što se pojedinim opozicionim poslanicima nije svidjelo. 

"Mislim da niko ne može osporiti da posljedice takvog postupka mogu biti ogromne, mogu produbiti probleme sa Hrvatskom i EU, ali mogu proizvesti niz konkretnih problema i otvoriti konkretna pitanja," rekao je Bundalo.

"Ako imate alibi za svoje naume nemojte da nam vrijeđate inteligenciju, ne mogu da slušam gluposti," poručio mu je Nebojša Vukanović, poslanika SDS-a u NS RS. 

"O ovim kvalifikacijama ćemo razgovarati kasnije," odgovorio mu je Bundalo.

Poslanici su se tokom prvog dijela sjednice pozivali na povredu poslovnika, replike, a šta o pokretanju vitalnog intersa misle prijavljeni za diskusiju do skupštinske pauze nije se moglo ni čuti.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.