Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Nije trenutak da Milo Đukanović dođe u posjetu BiH

  • 26.02.2020. 19:29

NIje trenutak da Milo Đukanović dođe u zvaničnu posjetu BiH, i mislim da iza toga stoji svaki Srbin i pravoslavac. Tako se Milorad Dodik obratio narodnim poslanicima koji će glasati o tome da li crnogorski predsjendik treba da dođe u BiH u vremenu kada srpska pravoslavna crkva i vjernici doživljavaju progon. Oko ovog, ali i drugog pitanja o dolasku Fronteksa na granice BiH, na kojim sam preglasan kao srpski član predsjedništva BiH, ne bi trebalo da bude turbulencija, već dolidarnosti, kaže Dodik. Srpski član Predsjedništva podjetio je poslanike na zaključke koje koje su usvojili, među kojima je i onaj da srpski predstavnici na zajendičkom nivou neće donositi odluke. Dodik dodaje da bi protiv dolaska Mila Đukanovića glasao i da nema zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

"Glasao sam protiv toga da se uputi poziv predsjedniku Crne Gore, smatrajući da ta posjeta treba da odloži i da se nakon smirivanja situacije u samoj Crnoj Gori to pitanje ponovo aktivira. Svjestan duboko da je i ranije bilo posjeta i da će ih bit poslije. Smatrao sam da pitanja ugrožavanja srpskih nacionalnih prava vezanih za SPC i njen identitet u Crnoj Gori nije najbolji trenutak da se Đukanoviću da medijska i politička pozornica u političkom Sarajevu", izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Isto bi, kaže, bilo i sa Fronteksom koji ne samo da je štetan za Republiku Srpsku već i za cijelu BiH. Srpski član Predsjendištva podsjetio je i na odluke prethodnog saziva savjeta ministara koji je sporazum koji se odnosi na fronteks prebacio na Predjedništvo, a iz svega je isključio MUP Srpske koji je dao negativno mišljenje po pitanju dolaska fronteksa na teritoriju BiH. 

"Ako angažujete Fronteks onda ćete vidjeti da će granica biti daleko čvršća što se tiče prolaska. Vidjeli ste sporazum, u kome se govori da oni ne podliježu odgovornosti krivičnoj ni bilo kojoj drugoj, da unose svoju opremu bez carine i bilo koje kontrole te opreme", dodaje Dodik.

Nakon uvodne riječi za diskusiju se prva javila PDP-ova Jelena Trivić. Osim što je na neki način pokušala da održi predavanje Srpskom članu predsjedništva BiH, diskusiju nije širila dalje. Opozicija ni prethodnih dana nije krila da nema ništa protiv posjete Mila Đukanovića. 

"Ljudi ne shvataju da jedinstvo nije jednoumlje, dakle mi možemo da imamo različita mišljenja, a da po nekim stvarima koji nas sve ugrožavaju budemo jedinstveni. To je jedan status vaše svijesti u kojem ne trpite kritičko mišljenje", kaže Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NS RS.

Dodik je odgovorio Trivićevoj da neće biti uvreda, i da neće vratiti istom mjerom. Poručio je da diskusiju treba vratiti na pravi smijer. 

"Vi brkate i ne možete da ostanete kozistentni u nastojanjima da političkog protivnika, tj. mene, diskvalifikujete na način koji bi bio kozistentan i koji bi zadržao u sebi logiku, kozistentnost i argumentaciju", ističe Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske izjasniće se  o izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju zaključka i odluke Predsjedništva od 19. februara o posjeti predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH i Fronteksu veoma štetnim po vitalne interese Srpske.