Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Naredne godine predstavništvo Srpske u Sloveniji

17:44, 04.12.2019.
Izvor: Srna
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će Republika Srpska naredne godine otvoriti predstavništvo Republike Srpske u Sloveniji.

Dodik se večeras u Ljubljani sastao sa predstavnicima Srba u Sloveniji i tom prilikom naglasio da je veoma važno da se organizuju srpska udruženja gdje god živi srpska dijaspora.

"Veoma je značajno da se osnivaju udruženja Srba, kao što je ovo u Ljubljani. Zadovoljstvo je vidjeti srpsku zajednicu da radi na očuvanju srpskog identiteta, srpskog jezika, pisma. Bez obzira gdje živite, nikada ne treba zaboraviti svoje porijeklo i svoje korjene", naglasio je Dodik.

On je rekao da treba graditi i hramove, jer je crkva jedan od najznačajnijih elemenata srpskog nacionalnog identiteta i ima veoma važnu ulogu u životu Srba.

"Treba da se okupljamo u crkvama, da obilježavamo svoje praznike i očuvamo svoj identitet. Crkva je uvijek uz nas i mi moramo biti uz crkvu", istakao je Dodik, dodavši da nikada ne treba zaboraviti svoje duhovne, kulturne i nacionalne vrijednosti.

Predstavnici Srba u Sloveniji rekli su da su zadovoljni svojim položajem u Sloveniji te da, između ostalog, rade na uvođenju srpskog jezika kao dopunske nastave u osnovnim školama.

Oni su zahvalili srpskom članu Predsjedništva BiH na posjeti i izrazili zadovoljstvo najavom da će sljedeće godine biti otvoreno predstavništvo Srpske u Ljubljani.