Mađarska

Dodik na liturgiji u crkvi Svetog Đorđa u Budimpešti

10:30, 17.06.2019.
Thumbnail
Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovao je liturgiji u pravoslavnoj crkvi Svetog Đorđa u Budimpešti.

 

 

 

 

Liturgiji su prisustvovali i predsjednica Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Stupor, i predstavnik Srba u mađarskom parlamentu Ljubomir Aleksov. Nakon liturgije Dodik se sastao sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj.

 

Thumbnail

 

Na sastanku Dodik je govorio o položaju Republike Srpske u BiH, o kočenju formiranja vlasti u BiH, uslovljavanjima za NATO i migrantskoj krizi. 

Dodik je govorio i veoma malom broju Srba koji se nakon rata vratio u FBiH.

"Imam ozbiljne pritiske da se potpiše sporazum sa Islamskom zajednicom. U BiH postoji potpisan sporazum sa Vatikanom, ali ne i sa Islamskom zajednicom", rekao je Dodik.

Dodik, koji boravi u trodnevnoj posjeti Mađarskoj, sastaće se sutra u Budimpešti sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom sa kojim će, kako je najavio, razgovarati o privrednoj saradnji. 

Nakon radnog ručka planirana je zajednička konferencija za novinare Orbana i Dodika, najavljeno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. 

Dodik se juče sastao sa državnim sekretarom za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama u Vladi Mađarske Miklošom Šoltesom, kao i sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj, koji su ga upoznali o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. 

Sastanku su prisustvovali i ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica i ambasador Mađarske u BiH Kristijan Poša. 

Dodik je sinoć prisustvovao i gala koncertu Kulturno-umjetničkog društva "Taban" koji je održan u pozorištu VIG u Budimpešti. 

U obraćanju na koncertu, Dodik je zahvalio Mađarskoj što je spriječila da se zaborave kulturne i nacionalne vrijednosti srpske zajednice u toj zemlji. 

Dodik je izrazio zahvalnost Mađarskoj i njenom premijer Viktoru Orbanu što je modernizacijom zakona o manjinama učinio da se položaj srpske zajednice na pravi način održi, vrednuje i iskaže. 

Prema njegovim riječima, tim zakonom, koji može da posluži kao primjer drugim zemljama, učinjena je dobrobit samom mađarskom društvu, ali su okupljene i manjinske zajednice, među kojima je i srpska.