Posebna sjednica NSRS

Dodik: Komisija pod pritiskom sačinila pristrasan izvještaj

  • 14.08.2018. 19:09

Izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine je pristrasan, uključuje samo bošnjačke žrtve i Vlada treba da ga povuče, poručio je danas poslanicima predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Traži formiranje nove, međunarodne i nepristrasne komisije, kojoj bi bio dat rok od godinu dana da sačini novi izvještaj, sa relevantnim podacima. Dodik kaže da mu nije cilj da se sukobi sa članovima Komisije, koju je formirala tadašnja Vlada sa PDP-ovim Draganom Mikerevićem na čelu, i koja je sačinila sporni Izvještaj, već da se zaštiti interes srpskog naroda u Republici Srpskoj, ali i dalje poštujući sve žrtve prethodnog rata.

"Naša namjera nije da ovdje umanjimo značaj zločina koji se desio nad bošnjačkim narodom u nekom periodu, ali isto tako je jasna namjera, da kažemo, da ovaj izvještaj, da Skupština mora tražiti sveobuhvatan izvještaj u kome do sada nije bilo uključeno stradanje Srba. Nesporno je utvrđeno da je komisija koja je sačinila izvještaj radila pod pritiskom, to su priznali i njeni članovi. I za nas je sporna i manipulacija brojem nastradalih Bošnjaka. Jedan čovjek koji strada je previše, ali istina mora da se uvaži i da se uvrste i srpske žrtve", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

Sporni izvještaj je, dodaje, doveo i do formiranja spiska Munire Subašić, na kojem se nalaze imena 22 hiljade pripadnika VRS, jer je i u njemu pobrojano nešto više od 20 hiljada Srba, kojima se na teret stavio zločin u Srebrenici. Povlačenjem Izvještaja bi se, kaže Dodik, stalo u kraj  kreiranju lažne stvarnosti o dogadjajima u Srebrenici. 

Poslanicima se danas obratio i Dragan Mikerević. Kaže da njega lično niko nije ucjenjivao i uslovljavao da usvoji izvještaj Komisije, ali da je indirektan pritisak, svakako postojao.

"Ono što dobro znamo je da je međunarodna zajednica ovdje pritisak vršila po dobro oprobanom receptu. Putem primjene i naizmjenične kombinacije štapa i šargarepe. Institucionalno, pritisak je vršen putem OHR-a, i njihiove čvrste i rasprostranjene tehnostrukture", istakao je Dragan Mikerević, bivši premijer Vlade Republike Srpske. 

Ne samo da je komisija iz 2004. sačinila izvještaj koji je sporan. Formirana je i radna grupa čiji je zadatak bio da realizuje zaključke Komisije, kaže predsjednik Srpske. Radna grupa je, samostalno proširila nadležnosti i dopunila spisak Srba koji su navodno počinili zločin u Srebrenici.

"Potpuno tendenciozno, i bez bilo kakvih argumenata, radna grupa je konstatovala broj od 20.150 pripadnika VRS I MUP-a, bez bilo kakvih provjera njihiovog pristupa kritičnom periodu, na navedenom području, stavljajući lica na spisak, koristeći njihove personalne dosijee", naglasio je Dodik.

Na taj način se, kaže Dodik, Republici Srpskoj i srpskom narodu pokušava nametnuti kolektivna odgovornost. Zato, je, kaže, potrebno zauzeti jednstven stav, i u potpuno drugačijoj političkoj atmosferi, nego što je bila 2004. godine, konačno doći do istine, koja nikoga neće diskriminisati.